Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un detașament al Forţelor Aeriene Regale ale Marii Britanii, a sosit în România pentru a executa misiuni de Poliţie Aeriană.

img_9427.jpg

Detaşamentul Forţelor Aeriene Regale ale Marii Britanii, a sosit în România pentru a executa misiuni de Poliţie Aeriană.
Sursa imaginii: 
Mugur Mihăiță / RFI România

Un detașament al Forţelor Aeriene Regale ale Marii Britanii, a sosit în România pentru a executa misiuni de Poliţie Aeriană. 150 de militari britanici vor executa misiuni de poliție aeriană sub comandă NATO în următoarele patru luni, înlocuind trupele italiene.

Detaşamentul Forţelor Aeriene Regale ale Marii Britanii, a sosit în România pentru a executa misiuni de Poliţie Aeriană. 150 de militari britanici vor executa misiuni de poliție aeriană sub comandă NATO în următoarele patru luni, înlocuind trupele italiene. Informează AGERPRES

Ceremonia a avut loc la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, în prezența ministrului Apărării Naţionale, Vasile Dîncu:

 "Acest ceremonial îmi oferă ocazia să exprim mulţumirile mele tuturor militarilor aliaţi dislocaţi în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu. Din cauza situaţiei generate de agresiunea Rusiei faţă de Ucraina, care a condus la diminuarea drastică a securităţii în regiunea Mării Negre şi în Europa de Est, pentru prima dată în istoria sa şi într-un timp atât de scurt, NATO a dislocat forţa de răspuns a NATO cu rol de descurajare şi apărare. Astfel, trupe foarte bine instruite ale Statelor Unite, Franţei şi Belgiei sunt alături de Armata României pentru a menţine pacea pe flancul estic al Alianţei. Profesionalismul, flexibilitatea, capacitatea de reacţie sunt elemente definitorii ale detaşamentelor care se antrenează împreună pe teritoriul ţării noastre, în vederea creşterii interoperabilităţii şi a asigurării securităţii pe flancul estic", a afirmat Vasile Dîncu.

Evenimentul a inclus şi o demonstrație de executare a unei misiuni de Poliţie Aeriană Întărită, la care au participat aeronave ale forțelor aeriene Britanice, Italiene şi Române. Detaşamentul britanic este format din aproximativ 150 de militari şi aeronave Eurofighter Typhoon, aceasta fiind cea de-a patra rotaţie la Mihail Kogălniceanu a Forţelor Aeriene Regale Britanice, după cele executate în 2017, 2018 şi 2021.
Alături de Vasile Dîncu, Ministrul Apărării din România la ceremonie au mai participat omologul său din Marea Britanie, Ben Wallace, secretarul de stat în Ministerul Apărării din Italia, Giorgio Mulé, precum şi a şefului Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a comandantului Centrului de Operaţii Aeriene Multinaţionale Torrejon, generalul-locotenent Fernando de la Cruz Caravaca, a ambasadorului Marii Britanii în România, Andrew Noble, şi a şefilor Forţelor Aeriene din Italia, Marea Britanie şi România.