Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Scriitoare română, premiată la Ambasada Franţei

O scriitoare română a primit un premiu important ce se decernează de obicei oamenilor de cultură francezi. Scriitoarea Gabriela Adameşteanu a primit, vineri, titlul de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor. Este o distincţie care recompensează cele mai importante personalităţi culturale ale lumii franceze, dar care este acordată şi cetăţenilor de alte naţionalităţi pentru contribuţii deosebite la îmbogăţirea patrimoniului cultural francez.

Scriitoarea Gabriela Adameşteanu a menţionat, la ceremonia de vineri, că autorii francezi au contat mult în dezvoltarea sa literară, notează Mediafax.

La ceremonia de la Ambasada Franţei a fost prezent, printre prieteni şi colegi ai scriitoarei, şi ambasadorul Parisului la Bucureşti. Philippe Gustin a fost, de altfel, cel care i-a înmânat autoarei premiul Ordinului Artelor şi Literelor.

"Franţa recunoaşte astfel talentul dumneavoastră ca scriitoare, dar şi calitatea legăturilor pe care aţi ştiut să le creaţi între cele două ţări ale noastre şi marea disponibilitate de care aţi dat întotdeauna dovadă când a fost vorba de a lucra alături de noi la o mai bună cunoaştere a literaturii franceze în România, cum aţi făcut-o recent pentru prima ediţie a premiului Goncourt românesc", a spus Philippe Gustin, ambasadorul Franţei în România, precizând că este convins că premiul Goncourt va avea "viaţă lungă în România".

La rândul său, Gabriela Adameşteanu a mulţumit pentru decoraţie, precizând că acest lucru înseamnă "răspunsul Franţei la dragostea mea necondiţionată pentru limba sa, pentru întreaga ţară, pentru oamenii săi, pentru instituţiile sale".

De asemenea, scriitoarea a menţionat că pentru formaţia sa literară "Franţa are aceeaşi importanţă ca şi România".

"Eu fac pentru prima dată această mărturisire, dar acesta este adevărul. Autorii francezi au contat pentru dezvoltarea mea literară la fel ca şi autorii români. Poate chiar puţin mai mult", a completat Gabriela Adameşteanu.

Scriitoarea i-a mulţumit ambasadorului Franţei în România, colegilor acestuia, dar şi prietenilor săi care au ajutat-o să stabilească o legătură atât de frumoasă între cele două ţări.

Cine este Gabriela Adameşteanu?

Gabriela Adameşteanu s-a născut pe 2 aprilie 1942, la Târgu-Ocna, într-o familie de intelectuali - Ion Adameşteanu, unul dintre creatorii şcolii româneşti de patologie medicală veterinară, şi arheologul italian Dinu Adameşteanu sunt unchii săi. Tatăl, profesor de istorie, i-a orientat interesul spre disciplinele umaniste. A urmat şcoala generală şi liceul la Piteşti şi a absolvit Facultatea de Limbă şi Literatură Română, Universitatea din Bucuresti, cu o lucrare de diplomă despre Marcel Proust. A fost redactor de editură (Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, Cartea Românească, 1965 - 1990), redactor-şef al Revistei 22 (septembrie 1991 - mai 2005) şi al Bucureştiului Cultural.

Gabriela Adameşteanu este membru al Uniunii Scriitorilor din România (din 1980) şi a fost preşedintele Centrului PEN din România (2004 - 2008). Printre romanele scrise de Gabriela Adameşteanu se numără "Drumul egal al fiecărei zile", "Dimineaţa pierdută", "Întâlnirea", "Provizorat". A scris, de asemenea, proză scurtă - "Dăruieşte-ţi o zi de vacanţă", "Vară-primăvară" -, dar şi publicistică, memorii - "Obsesia politicii", 1995 ("Obsession de la politique") şi "Cele două Românii", 2000 ("Les deux Roumanies"), lucrări care i-au adus articole elogioase în importante publicaţii franceze, precum Le Monde, L'Express, Lire, Le Magazine Littéraire, La Quinzaine Littéraire.

De asemenea, Gabriela Adameşteanu este o cunoscută traducătoare a cărţilor lui Guy de Maupassant ("Pierre şi Jean") şi Héctor Bianciotti ("Sans la misericorde du Christ").

871