Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Expoziţie inedită de tablouri cu manelişti, la MŢR. Niţulescu: N-am făcut niciodată cenzură

O expoziţie inedită va fi găzduită de Muzeul Naţional al Ţăranului Român, între 2 şi 8 iulie. E vorba de zece portrete ale unor interpreţi de manele, între care Adrian Minune, Florin Salam şi Nicolae Guţă. Directorul MŢR, Virgil Niţulescu, spune într-un interviu la RFI că pentru el expoziţia nu e deranjantă, dar recunoaşte că nu ar cumpăra un astfel de tablou.

Virgil Niţulescu declară că "în Muzeul Naţional al Ţăranului Român nu au loc concerte de manele. Aceasta este o expoziţie de pictură, în care întâmplător, sunt portretizaţi nişte interpreţi de manele, în afară de Goran Bregovici. Faptul că aceşti interpreţi sunt portretizaţi acolo pentru mine nu este deranjant sau ceva care să contravină programului expoziţional al muzeului, pentru că repet, este vorba despre o expoziţie de artă plastică".

Directorul MŢR precizează că "artistul este pe jumătate rom, lucru pe care mi l-a spus artistul, dar pe mine nu mă interesează originea etnică a celor care expun sau care realizează spectacole la Muzeul Naţional al Ţăranului Român. Dar pentru acest artist, faptul că el se consideră membru al comunităţii rome este un lucru, mi-a spus el, important şi el consideră că nu se poate face abstracţie sau mă rog, el nu poate să facă abstracţie de faptul că manelele constituie o muzică ascultată de către foarte mulţi membri ai comunităţii rome şi nu numai de către ei".

Virgil Niţulescu preferă să-i lase pe criticii de artă să se exprime: "Dincolo de gustul artistului, trebuie să vă spun că nu mă pot exprima cu privire la lucrările de artă în sine, nu este asta treaba mea, nu sunt critic de artă, o să-i las pe critici să se exprime. Cred însă că a judeca o operă de artă după subiectul său constituie o eroare fundamentală de înţelegere a artei".

 

"Nu mă pot impune ca unic judecător al actului artistic"

 

Întrebat dacă îi plac tablourile cu manelişti, care urmează să fie expuse la MŢR, directorul muzeului a răspuns: "Eu, personal, n-aş achiziţiona un asemenea tablou pentru mine, dar asta nu înseamnă că trebuie să judec totul prin prisma gustului meu exclusiv. La Muzeul Naţional al Ţăranului Român au avut loc expoziţii, spectacole care mie personal nu mi-au plăcut, dar care i-au încântat pe alţii. Nu mă pot impune ca unic judecător al actului artistic, nu fac aşa ceva şi în orice caz, cenzură n-am făcut niciodată".

Întrebat dacă poate spune că printre cei care trec frecvent pragul MŢR se află şi persoane care ar putea să guste acest gen de tablouri, Virgil Niţulescu a răspuns: "Da, cred că da. Aşa cum cu siguranţă vor fi, n-am nici o îndoială, vor fi multe persoane care vor considera că sunt nişte lucrări kitsch şi nu vor avea nici un fel de apreciere pentru ele. Din punctul meu de vedere strict personal, ele au o oarecare aură de kitsch asumat de către artist, este modalitatea în care el îi vede pe aceşti interpreţi de manele".

Cele zece portrete au fost realizate de pictorul George Vasilescu.

 
Virgil Niţulescu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre expoziţia de tablouri cu manelişti, de la MŢR