Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ministrul Culturii la RFI, despre timbrul literar: Important este ca decizia să nu limiteze, ci să ajute lectura

Timbrul literar trebuie "să nu limiteze în nici un caz, ci să ajute lectura", declară într-un interviu la RFI ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, în opinia căruia "este important să nu aibă nimeni de suferit". El consideră că "important este să câştige publicul".

Cum priveşte ministrul Culturii polemica privind timbrul literar? "E o iniţiativă în Parlament, e o dezbatere, ea a avut şi lucruri bune, orice dezbatere care aduce în prim-plan chestiunile culturale eu o salut şi mă bucur că şi media a fost mult mai atentă. Am văzut din nou intelectuali importanţi care au venit în confruntare. Sigur, am şi eu un punct de vedere. E o discuţie nuanţată. E o iniţiativă în Parlament, într-adevăr Guvernul nu a avut nici un fel de... să vedem cum se va concretiza. Ea a trecut tacit de Senat, a ajuns în Camera Deputaţilor, dezbaterea continuă şi vom vedea", spune Ionuţ Vulpescu.

În opinia sa, "important ar fi ca această decizie să nu limiteze în nici un caz, ci să ajute lectura, e foarte important, e important să nu aibă nimeni de suferit".

"Important este să câştige publicul. Discuţia a fost în jurul timbrului literar, nu al timbrului cultural, am văzut că pe celelalte zone lucrurile au fost mai paşnice şi nu au creat atâtea polemici", conchide Ionuţ Vulpescu.

Asociaţia Editorilor din România a lansat o petiţie pe tema timbrului literar. Potrivit unui comunicat de presă, "în librăriile Cărtureşti, Diverta, Humanitas şi Nemira sunt puse la dispoziţia tuturor celor interesaţi tabele nominale în care cititorii pot atrage atenţia politicienilor că România este singura ţară din lume care are o taxă pentru lectură, care tratează cartea în acelaşi mod cu sticlele de alcool sau pachetele de ţigări".

Comunicatul mai arată că "potrivit legii 35/1994, care instituie timbrul cultural, orice carte de beletristică trebuie să aibă adăugat în preţ un timbru literar în cuantum de 2% care să fie virat uniunilor de creaţie din domeniu, principalul beneficiar fiind Uniunea Scriitorilor din România, condusă de Nicolae Manolescu. Un grup de parlamentari în frunte cu Varujan Vosganian, prim-vicepreşedintele USR şi Traian Dobrinescu, membru USR, au iniţiat anul trecut o propunere legislativă care transformă timbrul într-unul cu valoare fixă de 1 leu. Propunerea a fost adoptată tacit în Senat în decembrie 2014 şi a fost oprită de la adoptarea în Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor la începutul lunii februarie 2015 la intervenţia editorilor, a producătorilor de fonograme şi a organizatorilor de spectacole, care nu au fost consultaţi în niciun stadiu al elaborării proiectului".