Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UE, sancţionată de agenţiile de evaluare financiară, pentru lipsa coeziunii

Uniunea Europeană a fost depunctată de agenţia de rating financiar Standard&Poor's. Motivul pierderii ratingului de top: slăbirea coeziunii blocului comunitar, denunţă analiştii agenţiei.

Standard&Poor's a coborât ratingul de credit pe termen lung al Uniunii Europene, de la nivelul de top "AAA" la "AA+". Analiştii au luat decizia întrucât în ultima perioadă, coeziunea blocului comunitar a lăsat de dorit, iar situaţia financiară a Europei s-a degradat. Deja, în ultimii ani, agenţia a coborât ratingurile marilor economii europene, inclusiv Franţa, Italia şi Spania, în urma crizei datoriilor de stat. Acum, practic, ratingul mediu al ţărilor cu contribuţie netă pozitivă la bugetul european a scăzut la "AA", de la "AA+" în ianuarie anul trecut.

"Considerăm că situaţia financiară a Uniunii Europene s-a deteriorat, iar coeziunea statelor membre a slăbit. Negocierile privind bugetul european au devenit mai tensionate, semnalând creşterea riscurilor privind sprijinirea Uniunii de către unele state membre", consideră analiştii agenţiei americane de rating. Aceasta a fost la rândul ei luată în vizor de Uniunea Europeană, care a pus nu de puţine ori sub semnul întrebării deciziile agenţiilor de rating şi a ameninţat că se va dota cu propria agenţie de evaluare financiară.

 

Reacţia Comisiei Europene

 

Decizia Standard&Poor's de a retrograda ratingul de credit pe termen lung al UE este greşită, întrucât statele membre sunt angajate prin tratate să păstreze un buget comunitar echilibrat, potrivit Comisiei Europene.

"Comisia nu este de acord cu S&P că obligaţiile statelor membre pot fi puse sub semnul întrebării într-o eventuală situaţie dificilă. Toate statele membre au transmis contribuţiile la buget în totalitate şi la timp, inclusiv în perioada crizei financiare", declară comisarul pentru Afaceri Economice şi Monetare, Olli Rehn, citat de AFP.

Bloomberg notează că o decizie cum este cea a Standard&Poor's s-ar putea să nu aibă impact: evoluţia costurilor de finanţare la nivel global arată că investitorii au ignorat anul trecut 56% din deciziile de rating şi de perspectivă ale Moody's şi 50% din cele ale Standard&Poor's.