Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Andreea Paul: FMI vine în România să ia "lecţii" de sifonare a banului public din partea Guvernului USL

"Fondul Monetar Internaţional nu are pe masa de lucru o strategie economică credibilă din partea Guvernului, în schimb are o strategie bugetară pro-electorală, cu ţinte precise". Declaraţia a fost făcută la RFI de prim-vicepreşedintele PDL, Andreea Paul. Ea precizează că reprezentanţii partidului se vor întâlni cu cei ai Fondului Monetar Internaţional pe trei februarie.

Delegaţia mixtă FMI-Comisia Europeană-Banca Mondială vine marţi la Bucureşti. Ce aşteaptă PDL de la această vizită? "Aşteptăm de la vizita FMI în primul rând sinceritate şi credibilitate. Noi suntem interesaţi, desigur, să vedem care sunt opiniile Fondului Monetar Internaţional legate de îndeplinirea obligaţiilor României, atâta timp cât noi ştim că: strategie industrială - zero, strategie energetică - zero, privatizările demarate de către Guvernul USL au eşuat lamentabil, managementul privat în companiile de stat - falimentar, preţul energiei electrice, al gazelor - dus cu viteză alarmantă la niveluri internaţionale, în condiţiile în care competitivitatea noastră şi capacitatea noastră de consum este semnificativ mai mică. Pe de altă parte, noi ştim că FMI se îngrijeşte să îşi recupereze datoria scadentă anul acesta, de peste un miliard de euro din partea Guvernului şi de peste patru miliarde de euro din partea Băncii Naţionale a României", explică Andreea Paul.

 

"FMI nu are o strategie economică credibilă a Guvernului"

 

Prim-vicepreşedintele PDL acuză FMI că vine la Bucureşti ca să ia "lecţii de sifonare a banului public" de la USL: "Ceea ce însă nu cred că se conştientizează la modul real este că astăzi FMI vine în România să ia adevărate lecţii de sifonare a banului public din partea Guvernului USL. Mă refer la faptul că acest Guvern nu are nici o strategie economică credibilă pentru dezvoltarea naţiunii, dar are o strategie politică clară pentru anul electoral 2014 cu ţinte precise. Şi mă refer aici în mod particular la construcţia bugetului anului 2014, care respectă rigorile de stabilitate macroeconomică, dar nu principiile de dezvoltare internă. Gradul de politizare agresivă a banului public a atins cote alarmante".

Andreea Paul spune că "pe masa de lucru, Fondul Monetar Internaţional nu are o strategie economică credibilă (din partea Guvernului-n.r.), dar are o strategie bugetară pro-electorală, cu ţinte precise. Spun că ei se îngrijesc să îşi recupereze datoria scadentă anul acesta şi că ei nu propun şi nu impun soluţiile pentru România, ei aşteaptă propunerile şi soluţiile din partea Guvernului USL. De aici problema principală, Guvernul nu are soluţii nici pentru 2014, nici pentru următorii şapte ani".

Andreea Paul mai precizează că reprezentanţii PDL se vor întâlni cu cei ai FMI pe data de trei februarie.

 
Andreea Paul, intervievată de Cosmin Ruscior, despre aşteptările PDL de la vizita FMI în România