Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Industriașii critică creșterea prețului la gaze naturale

Prețul gazelor din producția internă va crește cu 143% în următorii doi ani, arată un studiu al companiei de consultanță Deloitte, făcut la comanda unor patronate din industrie. Pentru consumatorii industriali, acest lucru înseamnă prețuri finale majorate cu mai mult de 70%, situație care ar putea duce la închiderea multor firme.

Următoarea creștere de preț la gazele naturale va avea loc în mai puțin de 2 săptămâni, la 1 aprilie, majorarea fiind de 24%.

Reprezentanții industriei spun că din acel moment prețurile lor de producție vor fi prea mari pentru a mai fi competitive cu cele din alte state, iar din această cauză vor fi nevoiți să mai închidă din afaceri. Mihai Ivașcu, secretarul general al asociației patronale CONPIROM, spune că România riscă să piardă astfel jumătate de milion de locuri de muncă și afaceri de 6,3 miliarde de euro.

De vină vor fi autoritățile, spun reprezentanții patronilor din industrie, care nu au discutat decât cu reprezentanții FMI. Potrivit calendarului de liberalizare a pieței industriale a gazelor, agreat de guvern cu FMI, liberalizarea totală pentru industrie era prevăzută pentru 31 decembrie 2014. Numai că, la ultima vizită a delegației fondului, autoritățile de la București și-au asumat liberalizarea pieței industriale cu șase luni mai devreme, adică la 31 iunie 2014.

Liberalizarea pieței gazelor naturale din România va avea ca efect imediat reducerea la jumătate a contribuției industriei la Produsul Intern Brut, prin închideri de companii sau relocări în țări cu o legislație care sprijină activitatea economică, afirmă reprezentanții industriașilor. E de amintit că la ora actuală, în România, industria are o contribuție de 32% la formarea Produsului Intern Brut.

Autorii studiului privind impactul creșterii prețului la gazele naturale atrag atenția că nu se poate vorbi de o reală liberalizare a pieței în domeniu pentru că, în afară de doi producători autohtoni, România are o singură sursă de import, și anume Federația Rusă, prin Gazprom.

În același timp, alte state europene, precum Marea Britanie, au 10 sau chiar mai multe surse de aprovizionare cu gaze naturale. În plus, istoricul pieței de gaze arată că România a avut prețuri mai mari decât restul țărilor europene pentru gazele rusești.

727