Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ucraina reclamă un atac economic din partea Rusiei

Ucraina nu acceptă noul preţ la gaze naturale impus de Rusia, denunţând un atac economic din partea Moscovei. Premierul de la Kiev, Arseni Iaţeniuk, a declarat, sâmbătă, că ţara sa va refuza preţul de aproape 500 de dolari mia de metri cubi de gaze naturale. Moscova a luat această decizie în contextul crizei ucrainiene, ce a culminat, la finalul lui martie, cu anexarea Crimeei.

“Noul preţ avansat de Rusia este cu 80% mai mare decât precedentul”, a dezvăluit Iaţeniuk, care a avertizat, într-o şedinţă de Guvern, că "presiunea politică a Moscovei este inacceptabilă".

"Rusia a eşuat să cucerească Ucraina prin agresiune armată. Ea lansează acum planul de a cuceri Ucraina prin agresiune gaziferă şi economică", a adăugat premierul, conform Mediafax, îndemnând Guvernul să fie pregătit în eventualitatea în care Rusia restrânge sau opreşte livrările de gaze.

Ministrul ucrainean pentru Energie Iuri Prodan a declarat că, în lipsa unui acord asupra preţului gazelor, Kievul va sesiza Curtea de Arbitraj, aşa cum prevede contractul de livrare a gazelor ruseşti.

Moscova a anulat săptămâna aceasta două reduceri acordate Ucrainei pentru livrări de gaze naturale, de care Kievul este foarte dependent. În 72 de ore, preţul a crescut de la 268 la 485 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, unul dintre cele mai mari preţuri din Europa.

UE avertizează Rusia

Miniştrii de Externe ai statelor membre UE au avertizat sâmbătă Rusia cu privire la riscul unei prăbuşiri economice a Ucrainei, din cauza creşterii - asimilate unei sancţiuni - cu 80% a preţului la achiziţia de gaze naturale ruseşti, relatează AFP, citată de Mediafax.

"Rusia are tot interesul ca Ucraina să nu se prăbuşească pe plan economic şi politic", a declarat şeful diplomaţiei germane Frank-Walter Steinmeier într-o reuniune informală cu omologii săi din cadrul UE, la Atena.

"Rusia joacă un rol important deoarece stabilizarea economică a Ucrainei depinde în parte de preţurile energiei furnizate" de către Moscova, a subliniat Steinmeieir.

910