Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Impactul embargoului rusesc asupra economiei franceze

ciolos.jpg

Comisarul european Dacian Cioloş

Comisia Europeană, printr-un comunicat emis de comisarul pentru agricultură Dacian Cioloş, promite că va lua măsuri excepţionale pentru a sprijini sectorul piersicilor şi al nectarinelor, afectat foarte mult de embargoul impus de Moscova pentru toate produsele agroalimentare din UE. Trei ţări duc o aprigă bătălie în jurul acestor fructe : Franţa, Spania şi Italia. În următoarele zile o reuniune la nivel european va fi organizată de o manieră mai largă pentru a evalua impactul embargoului rus. Parisul şi-a anunţat deja intenţia de a cere CE o serie de indemnizaţii pentru sectorul de legume, fructe şi carne. Franţa ar putea fi una din principalele victime ale embargoului rus.

Rusia este un mare client al Uniunii Europene şi în particular al Franţei. Rusia absoarbe zece la sută din exporturile agricole şi agroalimentare ale Uniunii europene pentru un total anual de circa 12 miliarde de euros.

Uniunea Europeană, în calitatea ei de partener privilegiat al Rusiei în schimburile comerciale, are deci mult de pierdut de pe urma embargoului impus de Moscova pe produsele agroalimentare. Franţa, principalul producàtor agricol dintre cei 28 şi unul dintre cei mai mari furnizori de astfel de produse către Rusia – după Germania, Ucraina şi Olanda - este aşadar în prima linie. Teama mare a producătorilor din Hexagon este ca fructele şi legume dar şi carnea şi brânzeturile care nu mai pot fi vândute pe piaţa rusească să ajungă pe cea europeană cu riscul inevitabil de a asista la o prăbuşire a preţurilor într-un sector déjà în dificultate. In plus, spun unii specialişti, Franţa ar avea cel mai mult de pierdut întrucât ţara nu este la fel de competitivă precum vecinii ei.

Embargoul impus de Moscova îi îngrijorează cel mai tare pe cei 27 de mii de patroni de livezi din Franţa care exportau spre Rusia circa 50 de mii de tone de fructe şi legume proaspete pe an. Rusia era până azi prima piaţă de export pentru merele şi perele franţuzeşti chiar dacă Polonia produce mai multe mere decât Franţa. Si de acum încolo ruşii vor mânca mere şi pere dar ele nu vor mai fi franţuzeşti sau poloneze ci braziliene sau chinezeşti. « Când piaţa rusească se va redeschide, va fi nevoie de ani buni pentru a o recuceri », notează cu amărăciune Luc Barbier, preşedintele federaţiei naţionale a producătorilor de fructe. Rusia era şi destinaţia a peste 120 de mii de tone de carne şi animale franţuzeşti în fiecare an, totul în valoare de circa 240 de milioane de euros. In total anumiti lideri sindicali din sectorul agricol evaluează o pierdere potenţială de un miliard de euros anual ca urmare a deciziei Moscovei.

Unii analişti au însă o părere diferită şi relativizează impactul amintind că exporturile agroalimentare franceze către Rusia nu reprezintă decât 6,5 procente din totalul exporturilor hexagonale către această ţară, adică în jur de 1,2 miliarde de euros. În plus, nu e vorba în mare parte decât de vin, de alcooluri sau de şampanie, lucruri excluse de embargoul Moscovei.