Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Gazoductul Iaşi-Ungheni, inaugurat în Republica Moldova

După un an de construcţie, gazoductul Iaşi-Ungheni care va asigura interconectarea reţelelor de gaz ale României şi Republicii Moldova, va fi inaugurat miercuri, de Ziua Independenţei Republicii Moldova. Evenimentul se va desfăşura în prezenţa premierului român, Victor Ponta, prim-ministrului moldovean, Iurie Leancă şi a comisarului european pentru Energie, Gunther Oettinger, cei care au şi dat startul lucrărilor acum un an, la Ungheni.

Corespondenta RFI la Chişinău, Valeria Viţu

Înainte de ajunge în comuna Zagarancea, unde la amiază va avea loc deschiderea oficială a gazoductului Iași-Ungheni, șeful Executivului de la București, Victor Ponta, împreună cu omologul său moldovean, Iurie Leancă vor vizita la Chișinău, Muzeul Național de Artă, vor depune flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt și vor participa la o ceremonie în timpul căreia vor fi donate 15 automobile din partea Guvernului României.

În drum spre Ungheni, cei doi premieri vor face un popas în satul Marinici, raionul Nisporeni, unde vor vizita grădinița din localitate, construită cu fonduri românești.

În comuna Zagarancea, Victor Ponta, Iurie Leancă și comisarul european, Gunther Oettinger vor ține discursuri, vor face declarații pentru presă și vor aprinde simbolic o flacără.

Ulterior, în orașul Ungheni se va desfășura ceremonia de deschidere a primului Centru SMURD din Republica Moldova, unde vor fi donate cinci autospeciale din partea autorităților române.

 

Următoarea etapă: construcţia conductei Chişinău-Ungheni

 

Construcţia conductei de gaz Iaşi-Ungheni a fost începută acum un an, costul total al proiectului constituind 26 milioane de euro, dintre care 7 milioane de euro grant din partea Uniunii Europene.

Gazoductul cu lungimea totală de 43,2 kilometri, are o capacitate de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze, dintre care, iniţial, din România va fi livrat un volum de până la 50 de milioane de metri cubi pe an. De altfel, consumul anual al Republicii Moldova în 2013 a constituit circa un miliard de metri cubi de gaze naturale, fără regiunea transnistreană.

Inaugurarea gazoductului Iași-Ungheni face parte din Programul Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2014.

Potrivit Ministerului moldovean al Economiei, proiectul își propune asigurarea unui nivel înalt de securitate energetică a Republicii Moldova şi a părţii de nord-est a României, prin diversificarea surselor de livrare a gazelor naturale.

Gazoductul va fi gestionat pe teritoriul Republicii Moldova de întreprinderea de stat Vestmoldtransgaz, care va presta servicii de transport al gazelor naturale pe teritoriul ţării, iar pe partea română, de compania Transgaz.

Următoarea etapă a proiectului este construcţia conductei Ungheni-Chişinău pe teritoriul Republicii Moldova şi a gazoductului Oneşti-Leţcani cu Staţia de Comprimare a gazelor pe teritoriul României.

Chişinău, Valeria Viţu, despre inaugurarea gazoductului Iaşi-Ungheni