Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Statele Unite revin spectaculos în plan economic, China încetinește – estimări PwC

Economia Statelor Unite revine în forță anul acesta, în timp ce creșterea economică a Chinei încetinește, anunță economiștii companiei de consultanță PricewaterhouseCoopers. Ei spun că au identificat și un risc major la nivel global - escaladarea riscurilor geopolitice.

Previziunile PwC, făcute ca de obicei la fiecare început de an, sunt în număr de cinci și anunță revenirea puternică a economiei SUA, scăderea celei a Chinei, dar si introducerea unei așa numite ”relaxări cantitative” în zona euro, aflată în dificultate. În plus, India va trece peste pragul de creştere de 6%, iar ritmul de creştere economică a Africii sub-sahariene va fi mai mare decât media globală.

Cât privește creşterea economică a SUA, aceasta va fi cea mai mare din ultimul deceniu, adică peste 3 procente. Analiștii PwC spun că la creșterea consumului contribuie și scăderea ratei șomajului (sub 6% anul trecut), alături de preţul scăzut al petrolului. Prin urmare, spun analiștii PwC, ne aşteptăm ca SUA să contribuie cu aproximativ 3% la creşterea PIB-ului global, cea mai mare contribuţie într-un singur an de la începutul crizei.

Creşterea economică a Chinei va avea cel mai lent ritm din 1990 încoace. Chiar dacă aportul Chinei va fi cel mai mare la creşterea globală în 2015, creşterea previzionată de 7,2% va fi cea mai mică din ultimul sfert de secol, iar nivelul ridicat al îndatorării companiilor şi populaţiei aduce riscuri suplimentare.

Referitor la Rusia, este așteptată o scădere a PIB-ului, ca urmare a preţului scăzut al petrolului şi a sancţiunilor economice internaţionale, iar creşterea economică a Braziliei va fi lentă, scenariul preconizând un avans de doar 1%.

De asemenea, inflaţia scăzută va duce la relaxare cantitativă în zona euro, și toată lumjea se așteaptă ca BCE să iniţieze un program de cumpărare de titluri de stat, într-o încercare de a impulsiona cererea şi de a preveni deflaţia.

Riscuri pentru economia mondială

PwC a identificat trei factori de urmărit de către investitori în 2015.

Primul, scăderea preţului petrolului datorită micşorării cererii la nivel global, a creşterii bruşte a volumului de petrol de şist extras în SUA şi a producţiei constante din OPEC. ”Predicţiile şi previziunile noastre iau în considerare că preţul petrolului va fi în medie de 60-70 dolari pe baril în decursul lui 2015 şi va închide anul la aproximativ 80 de dolari pe baril. Însă, dată fiind natura impredictibilă a preţului petrolului, organizaţiile ar trebui să se pregătească şi pentru scenarii diferite”, spune economistul şef al PwC. 

Al doilea factor este o posibilă ”aterizare forţată” a economiei Chinei, adică o reducere semnificativă a ritmului de creştere. ”Economia chineză este vulnerabilă, dat fiind nivelul ei de îndatorare privată – aproximativ 250% din PIB – iar estimările cercetătorilor chinezi din mediul academic arată că începând cu 2009 aproape 6,8 trilioane de dolari au fost pierdute prin intermediul unor investiţii pentru a crea oraşe fantomă, clădiri de birouri care nu au fost niciodată date în folosinţă şi fabrici inactive. Până acum, guvernul chinez pare să reuşească să ţină în frâu această situaţie, însă impactul negativ al unei “aterizări forţate” nu trebuie ignorat”, adaugă reprezentantul PwC.

Al treilea este escaladarea riscurilor geopolitice. Astfel, creşterea tensiunilor geopolitice în Rusia şi Ucraina şi în Orientul Mijlociu ar putea avea o influenţă negativă asupra afacerilor şi ar putea avea repercusiuni asupra creşterii economice la nivel global.

Sunt corecte previziunile PwC?

Anul trecut, în mare, acestea au fost destul de precise. Economiștii PwC au avut dreptate în privinţa următoarelor:

  • Economiile avansate au contribuit cu aproximativ 40% la creşterea PIB-ului global;
  • Federal Reserve a redus achiziţionarea de active bancare la zero în decursul anului;
  • Marea Britanie a avut cea mai rapidă creştere economică din G7.

E adevărat însă că anul trecut analiștii companiei au greșit în două chestiuni – prețul petrolului și câștigătoarea Cupei Mondiale la Fotbal.

”Nu am avut dreptate în totalitate. Anul trecut am considerat că există riscul creşterii preţului petrolului, când, de fapt, preţul a scăzut dramatic în ultimele luni datorită scăderii cererii şi creşterii producţiei din SUA a petrolului de şist. În strânsă legătură, ne-am aşteptat ca inflaţia în Marea Britanie să fie puţin peste ţinta de 2% propusă în 2014, dar în final a fost imediat sub acest nivel, în mare parte datorită preţurilor scăzute la energie şi alimente la nivel global. Iar previziunea noastră legată de Brazilia ca favorită a Cupei Mondiale a fost, de asemenea, infirmată; însă, următoarele două ţări favorite, Germania şi Argentina, au fost cele care au disputat finala”, recunoaște economistul șef al PwC.