Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Enel vinde până în vară activele din România

Compania italiană de utilităţi Enel va vinde activele deţinute în România şi Slovacia în acest an, după ce a amânat această decizie anunţată iniţial în 2014. Confirmarea vine de la Francesco Starace, directorul executiv al grupului, care a precizat că a primit deja oferte pentru reţelele din cele două state, relatează Financial Times.

"Avem oferte. Ştim că procesul poate fi încheiat oricând între momentul acesta şi luna iunie. Activele vor fi vândute în 2015, aşa că, în ceea ce priveşte plata datoriei, vom sta mult mai bine decât am plănuit iniţial", a afirmat Starace. Guvernul italian deţine o participaţie de 30% la compania Enel, în fruntea căreia premierul Matteo Renzi l-a numit pe Starace în luna mai a anului trecut, pentru a implementa un plan de reducere a costurilor şi de restructurarea a grupului. Starace a declarat că va oferi în luna martie mai multe detalii despre planul de reorganizare a companiei şi despre oferte. La RFI, analistul George Vulcănescu spune că vânzarea activelor din România şi procesul de restructurare a companiei Enel sunt o oglindă a crizei care a lovit state cu datorii publice uriaşe, cum este Italia. De fapt, vânzarea e un efort al statului italian de a mai face rost de bani pentru a-şi stinge propriile datorii şi nu înseamnă că Enel ar avea direct probleme, deşi vorbim de compania de utilităţi cu cele mai mari datorii din Europa.

Conducerea grupului Enel a decis aşadar să vândă activele deţinute în Europa de Est şi estimează că valoarea acestora este de aproape 4 miliarde de euro. În România, unde Enel deţine o treime din piaţa distribuţiei de energie, grupul vrea să vândă 64,4% din Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie, precum şi 100% din compania de servicii Enel România. Compania de stat Nuclearelectrica a anunţat, în septembrie, că analizează posibilitatea de a cumpăra o parte dintre operaţiunile Enel în România, însă nu a înaintat încă nicio ofertă, decizia urmând să fie discutată de acţionari. În astfel de situaţii, statul român ar trebui să acţioneze rapid dacă vrea să recupereze măcar o parte din acţiunile deţinute de Enel la această companie strategică şi până acum nu s-a pregătit temeinic, cum ar fi trebuit, spune la RFI analistul economic George Vulcănescu.

După cum spuneam, compania Enel estimează că ar putea obţine aproximativ 4 miliarde de euro din vânzarea activelor din România şi Slovacia şi se estimează că doar în cazul României, italienii speră să obţină între 1,4 şi 1,8 miliarde de euro. Analistul George Vulcănescu aminteşte însă că un alt atuu al statului român este că grupul italian îi datorează de la privatizare 521 milioane de euro pentru care se judecă la Tribunalul Internaţional de Arbitraj de la Paris şi ar putea avea un nou avantaj în faţa altor potenţiali cumpărători ai acţiunilor scoase de italieni la vânzare. Vă reamintim, Companiile Enel din România gestionează o rețea de 91.000 km în regiunile în care operează, prin care distribuie anual energie pe 34 la sută din piaţă. Circa 2,4 milioane din clienții Enel sunt casnici, pe acest segment grupul având o cotă de piață de 20%, iar 0,2 milioane clienți sunt companii, segment pe care Enel are o cotă de 38%. Companiile Enel din România au înregistrat anul trecut venituri de 1,12 miliarde de euro şi profit de 289 milioane de euro.