Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Francul elveţian atinge valori record

francul_elvetian_atinge_valori_record.jpg

Francul elveţian s-a apreciat masiv faţă de euro.

Francul elveţian s-a apreciat joi cu 30% faţă de euro şi a atins astfel un nivel record, după ce banca centrală a Elveţiei a decis să renunţe la plafonul minim de schimb valutar, considerând că existenţa sa nu mai este justificată, potrivit Bloomberg. În ţară, un franc a ajuns la 4,3287 lei.

UPDATE: Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare solicită Guvernului şi Parlamentului să identifice urgent soluţii pentru situaţia persoanelor cu credite în franci elveţieni, având în vedere creşterea de joi a cursului pentru francul elveţian cu 15,7%, la 4,3287 lei/franc.

 

UPDATE: Românii care au credite imobiliare în franci elveţieni vor plăti la bancă mai mult cu 300-350 de lei pe lună, la o rată medie de 500-600 de franci, dacă este luat în calcul cursul anunţat joi de BNR, de 4,3287 lei/franc, care a urcat cu 15,7% şi a atins un maxim istoric, potrivit Mediafax.

 

UPDATE: Indicele SMI al Bursei elveţiene a scăzut cu 12% joi, marcând cel mai mare declin din ultimii 27 de ani, după ce francul elveţian s-a apreciat la un nivel record faţă de euro.

 

Cursul anunţat de BNR pentru francul elveţian a crescut joi cu 15,7%, la 4,3287 lei/franc, nivel record, iar cursul pentru euro a depăşit pragul de 4,5 lei/euro.

Francul se tranzacţiona joi la 92 de centime pentru un euro la Londra.

De asemenea, moneda elveţiană a crescut cu 26% faţă de dolar, la 81 de centime pe unitate.

Banca Naţională a Elveţiei a decis joi să renunţe la plafonul cursului de schimb de minimum 1,2 franci pe euro.

Instituţia adoptase măsura în septembrie 2011, pentru a proteja economia elveţiană de criza datoriilor suverane din zona euro.