Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dăianu: Băncile au o responsabilitate foarte mare, fiindcă nu au explicat bine oamenilor condiţiile creditelor în franci elveţieni

Aprecierea francului elveţian a fost brutală şi a luat pieţele pe neaşteptate, declară într-un interviu la RFI Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României. El afirmă că băncile au partea lor de vină, pentru că nu au explicat bine clienţilor ce presupun creditele în franci.

Daniel Dăianu spune că "deja, aprecierea francului elveţian a dat înapoi (...), dar oricum, aprecierea a fost brutală şi a luat pieţele pe neaşteptate. Într-un fel, decizia băncii centrale a Elveţiei a dezavuat o declaraţie relativ recentă a oficialilor autorităţii monetare din ţara cantoanelor şi anume că se va menţine, va fi apărat acest prag. A fost o măsură care a bulversat pieţele şi pentru că amplitudinea a fost extraordinară. Pieţele în general nu agreează acest tip de surprize. Francul elveţian este şi o monedă de rezervă, dincolo de alte utilizări specifice valutelor. În plus, mai există un considerent care acum este tot mai clar că a fost avut în vedere de oficialii autorităţii monetare din Elveţia şi anume că Banca Centrală Europeană se pregăteşte să lanseze un program important de achiziţii de active, care să încerce să prevină o situaţie tot mai complicată, ilustrată de ceea ce se numeşte deflaţia, adică o scădere a preţurilor în zona euro, care ar complica capacitatea firmelor şi cetăţenilor de a rambursa credite".

În opinia sa, "şi băncile au o responsabilitate foarte mare, fiindcă nu au explicat oamenilor, aşa cum nu au explicat nu numai bine condiţiile în care se contractează aceste credite şi alte trăsături mai puţin agreabile ale funcţionării pieţelor financiare".

 
Daniel Dăianu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre bănci şi aprecierea record a francului elveţian