Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Stolojan, despre creditele în franci elveţieni: Trebuie o soluţie colectivă, dacă băncile nu relaxează condiţiile pentru debitori

Europarlamentarul Theodor Stolojan (PNL) spune la RFI că discursul ministrului Finanţelor despre românii cu credite în franci elveţieni "a fost de o aroganţă incredibilă". Fostul prim-ministru declară că "soluţia nu poate fi decât individuală", dar dacă băncile nu relaxează condiţiile, Guvernul şi BNR trebuie să găsească o soluţie colectivă. ULTIMA ORĂ: Cursul francului elveţian anunţat de BNR a crescut luni cu 1,1%, la 4,4716 lei, un nou maxim istoric.

Theodor Stolojan consideră că "soluţia nu poate fi decât individuală, cu o singură condiţie, însă: ca băncile să înţeleagă că trebuie să creeze realmente o relaxare pentru debitori, care nu înseamnă prelungirea în timp a ratelor, cu aceeaşi dobândă. Băncile trebuie să accepte că au o responsabilitate în ceea ce s-a întâmplat în România şi prin urmare, cu ocazia discutării individuale a fiecărui contract să reducă dobânda, să găsească alte forme în care şi banca să suporte o parte din influenţele astea negative".

Întrebat dacă băncile pot fi obligate să facă acest lucru, europarlamentarul a răspuns: "Băncile trebuie să înţeleagă, pentru că au o mare responsabilitate, în momentul în care au acceptat să îndemne persoane neinformate financiar, fără educaţie financiară, să ia credite în franci elveţieni. Dacă băncile nu vor înţelege acest lucru, atunci trebuie găsită şi o soluţie colectivă, pe cale legală, aşa cum s-a întâmplat şi în alte ţări".

Ce pot face Guvernul şi BNR? "În măsura în care băncile comerciale nu înţeleg că discuţiile individuale pe fiecare credit trebuie să fie realmente şi asumarea de către fiecare bancă a unei părţi din această influenţă negativă formidabilă pentru orice debitor care a luat credite în franci elveţieni, atunci Guvernul şi Banca Naţională trebuie să ajungă şi la o soluţie colectivă, aşa cum s-au întâmplat în alte ţări. Să ne amintim de exemplu că Austria a interzis la un moment dat creditele în franci elveţieni, Ungaria a luat alt gen de măsuri. Deci trebuie găsită o soluţie colectivă, dacă băncile comerciale din România nu înţeleg că trebuie să-şi asume o parte din această pierdere, mai ales că toate analizele arată că sistemul bancar din România are o capacitate neobişnuită de a suporta pierderi, prin fel de fel de comisioane, prin dobânzi mult mai mari decât ar fi necesar", spune fostul prim-ministru.

Theodor Stolojan critică discursul de vineri al ministrului de Finanţe, Darius Vâlcov: "Mie mi s-a părut discursul ministrului Finanţelor de o aroganţă incredibilă, adică nu avem 150 de mii, avem 75 de mii (de oameni cu credite în franci elveţieni-n.r.). Aici discutăm de regulă de familii, nu discutăm de un individ sau altul, discutăm de familii care au luat credite pentru a-şi asigura o locuinţă. Deci sunt situaţii sociale deosebite care se creează".