Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pârvan (AOAR): Soluţia pe moment pentru persoanele fizice cu credite în franci elveţieni este o amânare a plăţilor

Parlamentarii vor să scoată un minim de profit politic prin legea falimentului personal, pentru că în realitate nu au nici o soluţie la criza creditelor în franci elveţieni. O spune la RFI secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Cristian Pârvan. El consideră că atitudinea BNR faţă de românii cu astfel de împrumuturi este ridicolă.

În opinia lui Cristian Pârvan, "interesul major, între ghilimele, al politicienilor faţă de soluţii în Parlament este hilar, pentru că este evident că asta nu-i o problemă care poate fi tratată în Parlament, decât de manieră administrativă, adică Parlamentul hotărăşte el că francul are trei lei şi aşa vrea el. Dar asta n-a putut să fie aplicată nici măcar în Ungaria, unde în final s-a ajuns la o soluţie raţională de împărţire a poverii între stat şi bănci. Din păcate, băncile s-au simţit şi ele foarte apărate de toată lumea şi atunci au fost foarte puţin flexibile în a înţelege nişte realităţi, pe care le cunosc profund, pentru că evident că ele au istoricul clienţilor, al veniturilor clienţilor şi aşa mai departe".

Secretarul general al AOAR crede că "soluţia pe moment pentru persoanele fizice, pentru că din păcate, ele sunt cele mai vocale din motive absolut normale, nu există decât într-o amânare, indiferent de schema folosită, de amânare a plăţilor, cu nişte costuri, care evident că vor exista, moderate, astfel încât să fie suportabile. Şi băncile au interesul lor să facă acest lucru, pentru că un client care nu mai plăteşte nimic e mai rău decât unul care plăteşte ceva".

În opinia sa, "orice altă soluţie înseamnă hazard moral, adică eu mă împrumut, nu sunt atent sau nu mă interesează sau mizez pe faptul că cineva mă va salva, iar toţi ceilalţi trebuie să plătească, pentru că să înţelegem, băncile totuşi nu produc bani, băncile gestionează banii firmelor şi ai persoanelor, deci băncile trebuie să aibă grijă de aceşti bani şi ele nu pot să dea de la persoanele care n-au credite bani la persoanele care au credite, dintr-un spirit hai să spunem de înţelegere socială. Nu e nici moral".

Întrebat cum vede legea falimentului personal, Cristian Pârvan a răspuns: "Prima întrebare care se pune pentru ei (parlamentari-n.r.) este de ce nu au făcut-o până acum. Şi ştim de ce nu au făcut-o. Pur şi simplu, nu a existat nici competenţă, nici determinare, ci doar dorinţa de a lansa pe piaţă un document cu care unii să spună că au avut iniţiative parlamentare. În fapt, au încercat să copieze ceva din Ungaria, n-a ieşit, băncile au avut o rezistenţă majoră şi un sprijin masiv la BNR şi la FMI şi totul a rămas aşa cum a fost început, dar fără nici o finalitate. Deci parlamentarii doar caută să scoată un minim de hai să spunem profit politic, n-au nici o soluţie de fapt. Falimentul personal va trebui reglementat şi în România, dar şi noi am fost de acord atunci când băncile s-au opus oarecum obtuz la această chestiune, că trebuie precedată de o campanie puternică de informare a cetăţenilor români, pentru că e ridicol să faci cum face Banca Naţională acum: românii au fost proşti că au luat credite şi să spui că vai, n-au cultură financiară. Dar de ce, acum ai descoperit că n-au? Asta-i o problemă care trebuie tratată serios şi trebuie început cu educaţia financiară din şcoală, astfel încât atunci când ajunge la vârsta maturităţii, omul să ştie măcar câte ceva despre bani, rolul lor şi cum se poate utiliza această marfă, în fond, că-i o marfă".

 
Cristian Pârvan, intervievat de Cosmin Ruscior, despre creditele în franci elveţieni