Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Francul elveţian, un nou maxim istoric

francul_elvetian_un_nou_maxim_istoric.jpg

Monede de 1 franc elveţian (Foto: Reuters/Arnd Wiegmann)

Un franc elveţian a fost cotat miercuri de BNR la 4,5054 lei. Cursul a crescut astfel cu 1,6% şi a atins un nou maxim istoric. Marţi, cursul scăzuse pentru prima dată în urma a trei şedinţe succesive de valori record.

Cursul pentru franc anunţat de BNR a crescut miercuri cu 1,6% şi a atins un nou maxim, de 4,5054 lei/franc, după ce marţi a scăzut pentru prima dată în urma a trei şedinţe succesive de valori record, în timp ce euro a urcat cu 0,73 bani, la 4,511 lei, iar dolarul a atins un nou record, la 3,8989 lei.

Francul a crescut puternic joia trecută pe pieţele externe, imediat după anunţul Băncii Elveţiei că renunţă la plafonul de 1,2 franci/euro.

Impunerea conversiei creditelor în franci elveţieni la alt curs de schimb decât cel din ziua tranzacţiei ar produce pierderi pentru bănci, în cazul unora existând riscul de faliment, dacă transformă împrumuturile la cursul istoric, a declarat miercuri şeful Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, la dezbaterea din Comisia Buget-Finanţe a Camerei Deputaţilor pe tema creditelor în franci elveţieni.

"Orice decizie privind o conversie la un alt curs de schimb decât cel din data tranzacţiei produce pierderi pentru bănci. Rezolvarea printr-un act normativ care să stabilească conversia la un alt curs decât cel din ziua tranzacţiei nu se poate! (...) Sunt bănci care pot da faliment, dacă conversia se face la curs istoric. Şi nu una sau două bănci riscă falimentul! Cineva spunea că volumul creditelor în franci nu reprezintă un risc sistemic, dar falimentul unei bănci este un risc sistemic", a afirmat Cinteză.

De partea sa, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor susţine orice proiect legislativ care să vină în sprijinul consumatorilor direct afectaţi de impactul negativ al cursului de schimb al francului elveţian, a declarat preşedintele ANPC, Marius Dunca, precizând că sprijină consumatorii, nu băncile.

"Vreau să le amintesc operatorilor financiar-bancari că în perioada 2006-2008, creditele în franci elveţieni erau într-adevăr mai ieftine, mai stabile, consumatorii au fost îndrumaţi atunci spre a lua credite în franci elveţieni şi pentru a da un sentiment de siguranţă consumatorului, s-a prevăzut în contractele de creditare ale băncilor care au avut în ofertă aceste credite posibilitatea conversiei dacă pe perioada contractului moneda respectivă creştea cu 10%. Numai că operatorii financiar-bancari încearcă să se exonereze de această clauză prevăzută în condiţiile generale de creditare. Aşa că, scuzaţi-mă, n-o să plâng eu operatorii financiar-bancari! Eu ţin cu consumatorii şi încercăm să-i sprijinim", a spus Dunca la aceeaşi dezbatere din cadrul Comisiei Buget-Finanţe.