Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce soluţii propun băncile româneşti la criza francului elveţian?

franc_elvetian.jpg

Sursa foto: Reuters

După ce cursul franc elveţian–leu a explodat, stârnind reacţii vii din partea celor care au credite în această monedă, dar şi din partea politicienilor care au cerut soluţii, mai multe bănci s-au grăbit să le ofere debitorilor o serie de măsuri de avarie, pentru a supravieţui aprecierii accelerate a francului.

După ce Parlamentul a avertizat că va lua propriile măsuri dacă nu se ajunge la un compromis între bănci şi clienţii lor, bancherii s-au grăbit cu o serie de oferte. Ultima vine de la  Piraeus Bank care a propus să menţină ratele lunare aferente împrumuturilor la un nivel apropiat celui din luna decembrie 2014. „În contextul generat de decizia Băncii Centrale a Elveţiei, Piraeus Bank România va pune la dispoziţia clienţilor care deţin credite în franci elveţieni soluţii individuale şi menţinerea ratelor lunare aferente creditelor CHF la un nivel apropiat celui din decembrie 2014", se arată în comunicatul băncii.

Anterior, şi Volksbank Romania a anunţat că menţine pentru o perioadă de trei luni, până la 17 aprilie, cursul de schimb franc/leu folosit de bancă la 31 decembrie, de 3,8035 lei, pentru a ajuta clienţii care au credite în moneda elveţiană. A urmat Raiffeisen Bank care a decis să reducă dobânda pentru clienţii cu credite în franci elveţieni, cu cinci luni înainte de termenele contractuale, ca măsură de sprijin. Noua dobânda se aplică începând de vineri, 23 ianuarie.

În fine, şi OTP Bank România a comunicat că va reduce pentru trei luni marja de dobândă cu până la 1,5 puncte procentuale pentru clienţii cu împrumuturi în franci cu dobândă variabilă. Peste 75.000 de persoane fizice au credite în franci elveţieni, iar 95% din împrumuturi sunt concentrate la şase bănci. Cursul pentru franc anunţat joi de BNR a crescut cu 0,2%, la 4,5152 lei, un nou maxim istoric şi al cincilea record atins în ultimele şase şedinţe.