Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Francul şi dolarul ating noi valori record

francul_si_dolarul_ating_noi_valori_record.jpg

Franci elveţieni, la o casă de schimb valutar din Varşovia (Foto: Reuters/Adam Stepien/Agencja Gazeta)

Francul elveţian a crescut vineri cu 1,5% şi a ajuns la 4,5817 lei, înregistrând astfel al şaselea maxim consecutiv în ultimele şapte şedinţe. Dolarul american a crescut şi el puternic şi a atins un nou record, de 3,9980 lei, în timp ce euro a scăzut la 4,4935 lei.

Francul elveţian stabileşte un nou record în raport cu leul. Cursul pentru francul elveţian anunţat vineri de Banca Naţională a României a crescut la 4,5817 lei.

Cursul pentru francul elveţian anunţat de BNR a atins niveluri record joi şi vineri săptămâna trecută, precum şi luni, miercuri şi joi săptămâna aceasta, ca urmare a eliminării plafonului minim impus de Banca Elveţiei pentru cursul franc/euro.

 

Ce spune premierul Victor Ponta?

 

Premierul Victor Ponta a declarat că nu crede că problema creditelor acordate în franci elveţieni poate fi rezolvată prin conversia forţată a acestora într-o altă monedă, după modelul Ungariei, întrucât operaţiunea ar lua în calcul cursul de astăzi, dar că băncile trebuie să fie obligate să-şi informeze mai bine clienţii şi să suporte o parte din pierderi.

"Cu tot riscul şi sigur că voi fi înjurat, nu pot permite să fiu atât de populist sau de demagog ca Predoiu, care spunea să dau Ordonanţă să fixez eu cursul. Unde se întâmplă aşa ceva? Pentru franci elveţieni avem 75 de mii de oameni, ce facem dacă creşte euro sau dolarul? Dacă scade, câştigul e dat înapoi băncilor? Nu cred. Trebuie nişte condiţii ca omul să fie mai bine informat, pentru că într-adevăr, s-au bucurat cei care au luat credit în franci elveţieni, s-au bucurat câţiva ani şi au zis "fraierii ăia, care au luat în euro şi în dolari". A venit un moment al scadenţei, când pe bună dreptate, oamenii spun "ce mă fac, că mi-a crescut cu 20-30%?". Trebuie şi nişte condiţii în care să poată fi convertit creditul, fie în lei, fie în euro, dar dacă-l converteşti forţat azi, vrea cineva la cursul de azi? Eu un dezastru dacă-l convertim la cursul de azi, că după aia va scădea francul elveţian şi omul rămâne în lei", a spus Victor Ponta într-un interviu pentru Jurnalul.

El a arătat că şi în proiectul legii insolvenţei persoanei fizice trebuie clarificate anumite prevederi, precum cine decide şi soluţionează intrarea în insolvenţă şi ce se întâmplă cu băncile.