Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Suntem ultimii la fonduri UE accesate. Ce trebuie să schimbăm?

România înregistrează cea mai mică rată de absorbţie a fondurilor europene, fiind singura ţară din UE care are o rată de sub 60 la sută, 56% mai exact. În plus, suntem cu 20 la sută sub media înregistrată la nivelul Uniunii, indică o statistică prezentată de Reprezentanţa Comisiei Europene în România. Care sunt greşelile pe care le-am făcut în perioada 2007-2013 şi ce trebuie să îndreptăm în următorul exerciţiu financiar 2014-2020? Sunt întrebări la care a răspuns, la RFI, Flavia Preda, coordonator al Coalitiei ONG pentru Fonduri Structurale.

 „Nu contestă nimeni că România nu a fost începătoare în tot acest proces. Însă nu putem să nu remarcăm faptul că procesul de management al fondurilor UE a fost unul extrem de politizat. În locul tehnicienilor cu CV foarte puternic în domeniu a fost preferat personalul pus politic în anumite posturi de conducere”, spune Flavia Preda.

O altă problemă este că „la un moment dat, prin 2010, majoritatea celor instruiţi în domeniu au plecat către firmele de consultanţă unde erau mai bine plătiţi. Iar o a treia problemă este procedura anevoiasă de intocmire a dosarelor necesare pentru accesarea fonsurilor UE”, mai afirmă coordonatorul Coalitiei ONG pentru Fonduri Structurale.

Întrebată cum a reuşit totuşi România să crească simţitor rata absorbţiei fondurilor în 2013 şi mai ales 2014, Flavia preda explică faptul că „a contat foarte mult crearea Ministerului Fondurilor Europene. Faptul că esistă o instituţie care îşi asumă toată această responsabilitate contează foarte mult”.

Acelaşi specialist remarcă, însă, şi că există o diferenţă foarte mare între programele operaţionale: „Programul de Dezvoltare a Capacităţii administrative a ajuns la 77%, spre deosebire de POSDRU, care este la 46%, sau POS Mediu carwe este la 42%. Ar trebui să verifice autorităţile române de unde sunt aceste diferenţe atât de mari”.

Flavia Preda, coordonator al Coalitiei ONG pentru Fonduri Structurale, despre situaţia fondurilor UE