Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Discuţiile Guvernului cu FMI au eşuat

discutiile_guvernului_cu_fmi_au_esuat.jpg

Premierul Victor Ponta (Foto: www.gov.ro)

Guvernul nu a ajuns la un acord cu FMI şi Comisia Europeană în actuala misiune de evaluare, a anunţat premierul Victor Ponta. Cele două instituţii cer creşterea abruptă a preţului la gaze pentru populaţie şi CET-uri din aprilie şi restructurarea masivă a companiilor energetice Hunedoara şi Oltenia.

Premierul precizează că în aceste condiţii nu va fi semnată o scrisoare de intenţie, informează Mediafax.

Discuţiile cu FMI şi CE pe cele două puncte de divergenţă vor continua în aprilie, acordul rămânând însă în vigoare.

Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană au cerut ca liberalizarea preţului la gaze să fie aplicată din luna aprilie pentru populaţie şi centrale de energie termică. Creşterea preţului la gaze, catalogată drept "abruptă" de către Victor Ponta, ar fi fost de la 53,3 lei MWh la 62 lei MWh.

Executivul a respins această solicitare, considerând-o nesustenabilă, întrucât populaţia şi CET-urile nu pot suporta o astfel de creştere din aprilie.

"Liberalizarea înseamnă creşterea preţului la gaze, ca să vorbim pe înţelesul tuturor. Până în aprilie, vom veni cu o propunere de calendar sustenabil, realist, care să ţină cont de ce este cu adevărat, nu de calcule pe hârtie, care sunt mecanice şi de multe ori în realitate produc efecte negative", spune premierul Ponta.

În privinţa companiilor energetice Hunedoara şi Oltenia, FMI, Banca Mondială şi CE au cerut restructurarea "masivă şi radicală" a acestora, Guvernul fiind însă de părere că o astfel de restructurare nu ar salva industria producătoare de energie pe bază de cărbune şi locurile de muncă, ci dimpotrivă, ar diminua semnificativ importanţa acestui sector în câţiva ani în România.

Complexul Energetic Oltenia produce 95% din lignitul României şi asigură până la 30% din consumul intern de energie electrică. Societatea are aproape 19 mii de angajaţi.

Complexul Energetic Hunedoara are aproape 6.500 de salariaţi, care activează în cadrul a patru mine din Valea Jiului (Lonea, Livezeni, Lupeni, Vulcan) şi a două termocentrale, care au acoperit în 2013 circa 7% din consumul de energie la nivel naţional.