Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Lovitură “de miliarde” dată de un grup de hackeri

O grupare de hackeri vorbitori de limba rusă a furat aproximativ un miliard de dolari din bănci. Instituţiile bancare vizate sunt situate în Rusia, SUA, Asia şi Europa (inclusiv România), potrivit unui raport Kaspersky.

Raportul oferă una dintre cele mai detaliate perspective asupra modului în care a evoluat crima organizată în epoca informatizării. Hackerii au realizat capturi video cu activitatea computerelor băncilor pentru a putea imita modul în care angajaţii pătrund în sistem. Ei au spart computerele care controlează ATM-urile şi au mutat fonduri dintr-un cont în altul, fără a fi remarcaţi.

Pentru moment nu este clar câte bănci au fost afectate sau care sunt acestea. Potrivit mai multor publicaţii, printre ţările afectate s-ar afla Rusia, Statele Unite, Germania, China, Franţa, Spania, India, Marea Britanie, Brazilia şi România.

Nici locul de unde au acţionat hackerii nu este clar. Unele servere au fost localizate în China, iar unele domenii de Interent apar ca fiind înregistrate de cetăţeni chinezi. Dar Kaspersky subliniază că astfel de indicii pot fi false, aşa cum s-a mai întâmplat în trecut, scrie Mediafax.

Raportul susţine că o bancă a pierdut 7,3 milioane de dolari din fraude la ATM-uri, iar o alta a pierdut zece milioane de dolari prin exploatarea "platformei sale online". Kaspersky estimează pierderile cumulate la un miliard de dolari.