Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Zona Euro şi Atena continuă împreună

ministru_grec.jpg

Sursa foto : Reuters.

Zona euro și Atena au ajuns la un acord vineri seară asupra extinderii programului de finanțare a Greciei, după negocieri intense la Bruxelles. "Există un acord", au anunțat două surse europene, citate de AFP, după o reuniune a miniștrilor de finanțe din zona euro, a treia în 10 zile.

Vicepreședintele Comisiei Europene responsabil pentru euro, Valdis Dombrovskis, a confirmat acordul pe contul său de Twitter, precizând că Grecia va trebui să prezinte "o listă completă de măsuri de reformă". "Lucrul pentru extinderea programului grec poate continua. Este important ca Grecia să-și țină angajamentele", a insistat el. Grecia va trebuie să prezinte luni seară reformele sale structurale (lupta contra evaziunii fiscale, corupției și administrația publică). Ele vor fi apoi detaliate de experți înainte de a fi examinate de Eurogrup, a declarat o sursă europeană.  După negocieri intense, miniștrii au examinat "un proiect de declarație a Eurogrupului, prezentat de președintele său, Jeroen Dijsselbloem, pentru care Grecia și-a dat acordul", a indicat o altă sursă europeană.

Ministrul grec de finanțe Yanis Varoufakis a declarat vineri seară că acordul cu zona euro asupra unei prelungiri cu patru luni a programului de ajutor financiar este "o primă etapă" ce va permite Atenei "să lase memorandumul în urma ei", notează DPA și AFP. "Grecia lasă memorandumul în urma ei și devine coautor al reformelor și destinului său", a estimat Varoufakis, la sfârșitul unei reuniuni a Eurogrupului ce a permis să se ajungă la un compromis indispensabil menținerii țării sale în zona euro. Grecia a lăsat în urmă programele de reformă asumate de guvernele precedente și va lucra pentru noi reforme, potrivit lui Varoufakis. El a adăugat că Grecia va lucra cu creditorii internaționali pentru a stabili excedente primare realiste. "Împreună putem întoarce o nouă pagină", a declarat el jurnaliștilor, precizând că Grecia va negocia un nou acord cu creditorii ei după luna iulie.