Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Guvernul Tsipras vine cu primele măsuri de « combatere a crizei umanitare »

tsipras.jpg

Sursa foto : Reuters.

În timp ce statele din zona euro negociază al treilea pachet de asistență financiară pentru Grecia, evaluat la 30-50 miliarde de euro, guvernul grec a anunțat că a transmis parlamentului primul proiect de lege din mandatul său, proiect menit să combată sărăcia. Printre măsuri : furnizarea de electricitate gratuită, de bonuri alimentare și ajutoare la plata locuinței pentru familiile nevoiașe.

Potrivit guvernului,  acest prim proiect de lege « simbolic și în practică, prezintă acțiuni ce vizează contracararea crizei umanitare », formulă devenită un element retoric al noului executiv elen. De altfel premierul Alexis Tsipras a promovat prin actul normativ chiar promisiunile sale electorale. Legea, ce va fi examinată în cadrul unei comisii specializate înainte de a fi supusă la vot, prevede restabilirea curentului electric pentru gospodăriile care nu-și pot achita electricitatea și furnizarea către acestea a câte 300 kilowați gratuit, până la sfârșitul anului. De asemenea, până la 30.000 de familii vor primi între 70 și 220 de euro ajutor la plata locuinței, iar de ajutoare alimentare vor beneficia circa 300.000 de persoane. Deocamdată nu a fost precizat costul acestor măsuri sociale, în condițiile în care Atena s-a angajat să-și mențină bugetul pe linie și s-ar putea confrunta cu dificultăți în a-și onora, în martie, obligațiile financiare.

Guvernul de la Atena a subliniat recent că povara financiară a acestui dispozitiv social este mică și ar putea contribui la relansarea consumului. Lansarea pachetului antisărăcie coincide cu negocierile pentru al treilea pachet de asistență financiară pentru Grecia, evaluat la 30-50 miliarde de euro. Noul plan va avea condiții mai flexibile pentru Grecia. Săptămâna trecută, Atena a obținut o prelungire de patru luni a acordului său în valoare de 240 de miliarde de euro cu creditorii internaționali. În schimb, Atena a promis să pună în practică o serie de reforme bugetare, care pentru moment nu conțin detalii dar care vor trebui să fie transformate în măsuri concrete până luna viitoare.