Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Proiect Cod Fiscal: cresc impozitele pe terenuri și mașini

cod-fiscal.jpg

Cod Fiscal

Impozite mai mari pe toate terenurile și locuințele populatiei în proiectul de Cod Fiscal actualizat. Documentul prevede un impozit mai mare și pe maşini. Noul Cod Fiscal va fi trimis Senatului pe 25 martie, pentru dezbatere în regim de urgenţă.

Impozitul pe mașini pregătit de Guvern pentru anul viitor a fost majorat în proiectul actualizat de Cod Fiscal, comparativ cu documentul anunțat în urmă cu o lună, prin creșterea sumelor fixe luate în calcul la stabilirea valorii finale de plată. Noul document, obținut de Mediafax, prevede creșteri ale acestor sume de impozitare pentru toate tipurile de autovehicule.

Conform legii, impozitul pe mijlocul de transport este calculat în funcție de capacitatea cilindrică a motorului, prin înmulțirea fiecărei grupe de 200 cmc sau fracțiune din aceasta, cu o sumă corespunzătoare. Această sumă a fost majorată acum, în noul proiect, pentru toate tipurile de autovehicule.

Un exemplu, pentru o mai bună înțelegere - pentru autoturismele cu capacitatea cilindrică între 1.601 și 2.000 cm3 inclusiv, suma fixă luată în calcul la stabilirea impozitului a fost ridicată de la 18  la 19 lei/200 cm3.

De asemenea impozitul pe terenul intravilan şi cel extravilan pregătit de Guvern pentru anul viitor a fost majorat în proiectul actualizat de Cod Fiscal, comparativ cu documentul anunţat în urmă cu o lună, cota maximă de impunere fiind dublă comparativ cu actualele taxe.

 

Guvernul extinde și lista produselor cu TVA de 9 %

 

Lista produselor pentru care Guvernul promite TVA de 9%, şi care a inclus iniţial doar pâinea, carnea, peştele, legumele şi fructele, a fost extinsă prin includerea şi altor produse, precum laptele, ouăle, animalele şi păsările vii, considerând discriminatorie scăderea taxei doar pentru unele alimente.

Noul proiect menţine ideea reducerii cotei standard de TVA de la 24% la 20%, începând cu 2016, şi la 18%, din 2018.

Premierul Victor Ponta a anunţat că proiectul noului Cod Fiscal şi cel al Codului de Procedură Fiscală vor fi transmise Parlamentului  cel târziu pe 25 martie, cu solicitarea către Senat pentru dezbatere în regim de urgenţă, astfel încât documentele să intre la Camera Deputaţilor până la finele lunii aprilie.

Şeful Executivului a precizat că ia în calcul angajarea răspunderii Guvernului dacă va constata că PNL va bloca adoptarea celor două acte, pe motive procedurale.