Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Veste proastă pentru amatorii de ţigări electronice

veste_proasta_pentru_amatorii_de_tigari_electronice.jpg

Ţigările electronice ar urma să fie accizate.

Ţigaretele electronice vor fi accizate începând de anul viitor, cu o sumă care va creşte anual în raport cu inflaţia. Măsura este inclusă în proiectul actualizat de Cod Fiscal obţinut de Mediafax.

Guvernul pregăteşte introducerea accizei pentru ţigările electronice, cu argumentul că măsura este dictată de practicile la nivel european.

"Vor fi introduse, printre produsele accizabile, produsele din tutun încălzit care, prin încălzire, emit un aerosol ce poate fi inhalat, fără a avea loc combustia amestecului de tutun şi lichidele cu conţinut de nicotină destinate inhalării cu ajutorul unui dispozitiv electronic de tip «Ţigaretă electronică». Această măsură este dictată de practicile la nivel european şi discuţiile în grupurile de lucru din cadrul Comisiei, pe taxarea altor produse destinate fumatului", se arată în document.

Noua acciză va fi de 0,5 lei/mililitru pentru lichidul care conţine nicotină şi de 384 de lei/kilogram pentru tutunul conţinut în produse din tutun încălzit. Comparativ, pentru ţigările obişnuite, acciza este de 383 de lei/kilogram.

Acciza pentru ţigările electronice ar urma să fie majorată constant în următorii ani, în raport cu inflaţia din ultimele 12 luni.

Italia a introdus la începutul acestui an acciza la ţigările electronice, de 50% din valoarea accizei impuse la ţigaretele clasice. Producătorii de ţigări electronice au acuzat că măsura favorizează marile companii din industria tutunului.

În România, industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat, după companiile din sectorul petrolier.