Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Una caldă una rece în noul Cod Fiscal : TVA mai mic, CAS îngheţat până în 2018

Proiectul noului Cod Fiscal şi cel al Codului de Procedură Fiscală au fost aprobate de Guvern şi vor fi transmise Senatului. Documentul prevede între altele reducerea cotei standard de TVA pentru toate bunurile şi serviciile, de la 24% în prezent la 20%, începând cu 1 ianuarie 2016. Guvernul nu exclude însă să decidă luna viitoare reducerea taxei pe valoarea adăugată, fie prin diminuarea cotei standard la 20%, fie prin reducerea TVA la produse alimentare de bază, de la 24% la 9%.

Anunţul a fost făcut de premierul Victor Ponta, aflat la Ministerul Agriculturii. Diminuarea TVA va avea cu siguranţă multiple efecte pozitive, spune la RFI analistul Florin Câţu. « E adevărat că s-ar putea să vedem în primele două trei luni mai puţini bani la buget pe partea de TVA dar cred că după ce se va vedea că măsura este una credibilă vom vedea revenirea acestor venituri printr-un consum mai mare şi poate şi declararea unor contracte care au TVA pentru că ştim bine că evaziunea fiscală la TVA este una dintre cele mai mari probleme pe care le avem. O reducere a TVA permite şi economiei să respire mai bine şi să înceapă din nou să se construiască. Mai mult, o reducere a TVA va ajuta foarte mult investiţiile şi eu de acolo văd o revenire puternică din reducerea TVA », a explicat la RFI Florin Câţu.

Pe de altă parte, varianta finală a Codului Fiscal, care a plecat de la guvern la Parlament, stipulează că scăderea CAS de la 10,5% la 7,5% la angajat şi de la 15,8% la 13,5% pentru angajator se va opera de la 1 ianuarie 2018, nu din 2017, cum era prevăzut în prima variantă. « Este o surpriză neplăcută şi arată clar nesiguranţa celor care au făcut Codul Fiscal şi oferă multe argumente celor care se opun. Este ciudat să vii acum, pe ultima sută de metri, şi să zici că împingi reducerea CAS cu un an. Asta înseamnă că stai să vezi care sunt efectele şi chiar îţi e frică de faptul că o reducere a CAS va duce un deficit la buget. Pentru noi ca economie este de asemenea un lucru greşit pentru că era nevoie de reducerea CAS şi pentru angajat, chiar din 2016 », spune analistul Florin Câţu. Acesta mai spune că amânarea reducerii CAS va mai avea drept efect negativ o stagnare a pieţei muncii : altfel spus, angajatorii nu se vor grăbi nici în următorii ani să creeze noi locuri de muncă atâta timp cât povara fiscală va rămâne ridicată.

Vă reamintim, noul Cod Fiscal mai vizează introducerea taxării inverse pentru livrarea de clădiri, părţi de clădire şi terenuri de orice fel, pentru a căror livrare se aplică regimul de taxare, începând cu 1 ianuarie 2016, stabilirea unei cote de impozitare diferenţiate a microîntreprinderilor, în funcţie de numărul de salariaţi, de 1% pentru microîntreprinderile care au peste 2 salariaţi inclusiv, 3% pentru microîntreprinderile care au un salariat, 3% + 1.530 lei trimestrial pentru microîntreprinderile care nu au salariaţi şi 3% pentru microîntreprinderile aflate în dizolvare urmată de lichidare, inactivitate temporară, nedesfăsurarea de activităţi, majorarea pragurilor pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor, la 75.000 euro din 2017, 85.000 euro din 2018, 100.000 euro din 2019.

Proiectul Codului Fiscal mai prevede reducerea cotei de impozit pe profit de la 16% în prezent la 14% începând cu 1 ianuarie 2019, educerea cotei de impozit pe venit de la 16% în prezent la 14% începând cu 1 ianuarie 2019, reducerea cotei de impozit pe veniturile obţinute din România de nerezidenţi de la 16% în prezent la 14% începând cu 1 ianuarie 2019, eliminarea impozitului pe dividende începând cu 1 ianuarie 2016, diminuarea nivelului accizelor la principalele produse energetice (motorină, benzina fără plumb şi benzina cu plumb), reaşezarea nivelurilor accizelor pentru alcool și băuturile alcoolice, eliminarea din sfera de impozitare atât a ţiţeiului din producţia internă, cât şi a produselor care în prezent se regăsesc la Capitolul II „Alte produse accizabile” (cafea, bijuterii, confectii din blănuri, autoturisme etc.), eliminarea impozitului pe construcții speciale începând cu 1 ianuarie 2016.