Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Scade TVA de la 1 iunie? Ce variantă ia în calcul guvernul

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Guvernul nu renunță la ideea de a scădea TVA încă din acest an, posibil de la 1 iunie. Premierul spune că privilegiază ideea ca taxa să scadă pentru toate produsele, de la 24 la 20 la sută. Victor Ponta a fost luni la Banca Națională pentru a se consulta cu Mugur Isărescu în privința variantelor de reducere a TVA.

Consultantul financiar Aurelian Dochia spune la RFI că "pentru economie în general reducerea cotei standard ar avea un impact larg și ar fi oarecum neutră. Reducerea doar pe sectorul producției alimentare ar fi benefică pentru producătorii din acest sector și pentru consumator, mai ales persoanele cu venituri mai mici care dedică o mare parte din bugetul lor de consum produselor alimentare. Deci probabil că ar fi o măsură care ar avea un efect mai puțin generalizat , un efect pe anumite sectoare".

Premierul Victor Ponta a precizat că marţi va fi decisă, în Guvern, reducerea cotei standard de TVA sau diminuarea taxei la produse alimentare.

"Impactul bugetar este diferit, dar administrarea fiscală este mult mai simplă la cota generală decât la cote diferenţiate, pentru că la cote diferenţiate este vorba de tot lanţul. De asemenea, este aproape imposibil să faci diferenţa între tipuri de produse, adică de la cele mai scumpe la cele mai ieftine nu poţi spune care este carne de lux şi care este carne obişnuită. Deci, din punct de vedere al administării fiscale, reducerea cotei standard de la 24% la 20% este mult mai uşor de administrat decât cote diferenţiate. La cota generală, impactul este mai mare, dar nu e o diferenţă semnificativă", a spus Ponta.

El a adăugat că toţi specialiştii au arătat că, după creşterea TVA de la 19% la 24%, în 2010, încasările au crescut cu doar 1,5 procente.

 Surse oficiale afirmă că, la acest moment, intenţia Guvernului este de reducere a cotei standard.

Ponta a anunţat recent că Guvernul intenţionează să decidă în aprilie reducerea, din luna iunie, a taxei pe valoarea adăugată, urmând să stabilească dacă va fi diminuată cota standard de TVA, de la 24% la 20%, sau TVA la produse alimentare de bază, de la 24% la 9%.

 
Consultantul financiar Aurelian Dochia