Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Aproape 40% din cheltuielile românilor, pentru mâncare

Scăderea TVA la produsele alimentare ar putea fi o măsură cu impact popular mare, dat fiind că o bună parte din banii românilor se duce pe... mâncare. Cel puţin asta reiese din datele Institutului Naţional de Statistică.

Veniturile medii lunare ale unei gospodării din România au fost în ultimele luni ale anului trecut de aproximativ 2600 de lei, cea mai mare parte provenind din salarii, mai precis 52%. Şi cheltuielile s-au situat la peste 2.500 de lei lunar, din care peste 72% au mers către consum, iar aproape 58% din cheltuielile de consum au fost destinate alimentelor și utilităților, arată datele INS.

Din datele institutlului reiese aşadar că principalele destinații ale cheltuielilor sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare şi de servicii. La polul opus, cheltuielile pentru investiții, destinate pentru cumpărarea sau construcția de locuințe, cumpărarea de terenuri și echipament necesar producției gospodăriei dețin o pondere foarte mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populației, mai precis reprezintă doar 0,7%.

În total, produsele alimentare și băuturile nealcoolice la care va scădea TVA de la 24 la 9 la sută au reprezentat în medie 39% din cheltuielile totale. Alte 21 la sută din cheltuieli au mers spre întreţinerea locuinței, mai precis spre plata utilităţilor : apă, energie electrică și termică, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea și întreținerea locuinței.

În fine, un aspect interesant : în România, un șomer câștigă aproape la fel de mult ca un agricultor. Conform datelor INS, venitul mediu lunar pe persoană a fost de 552 de lei pentru un șomer și de 656 de lei pentru un agricultor. În același timp, venitul mediu pentru pensionari a fost de 899 de lei, iar pentru salariaţi, de peste 1.190 de lei.