Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Korodi: Nu există unanimitate instituţională privind Roşia Montană

Proiectul Roşia Montană trebuie să urmeze procedura de evaluare obişnuită, spune la RFI ministrul Mediului, Attila Korodi, invitat la emisiunea Planeta Verde. El precizează că în acest moment nu există "unanimitate instituţională" pe acest subiect.

Este proiectul Roşia Montană o prioritate pentru ministrul Mediului? "Pentru mine deja Roşia Montană este o procedură obişnuită. De-a lungul activităţii mele la Ministerul Mediului constant m-am lovit de această problematică şi în Parlament am fost membru în comisia specială făcută pentru a da un raport pe un proiect guvernamental legat de Roşia Montană", răspunde Attila Korodi.

El precizează că "sunt lucruri care subliniază că acest proiect trebuie să parcurgă o procedură de evaluare normală şi toate condiţionalităţile trebuie să se întrunească, pentru că aceste condiţionalităţi dacă nu se întrunesc, nu se emite o autorizaţie".

Întrebat dacă există termene limită, Attila Korodi a răspuns: "Nu există, legislaţia este una europeană şi este normal să nu existe limite, pentru că aici limita este tehnică şi administrativă şi dacă aceste limite nu se întrunesc, nu ajungem acolo".

 

"Neconcordanţe în documentaţia tehnică"

 

Attila Korodi spune că "dacă deja în ianuarie a fost distribuit raportul comisiei parlamentare, dar votul final va fi unul definitoriu, acela trasează câteva sarcini pe analiză, de exemplu trebuie revăzute anumite studii hidrotehnice, trebuie revăzute anumite neconcordanţe în documentaţia tehnică cu privire la folosirea anumitor substanţe, la depozitare şi aşa mai departe. Lucrurile acestea trebuie să fie făcute. Probabil Comisia de Analiză Tehnică (CAT) trebuie să se aplece asupra acestor probleme şi împreună cu alte instituţii care au responsabilităţi să mergem mai departe".

"CAT-ul va emite o propunere, dar CAT-ul poate să emită o propunere când există unanimitate. La ora actuală, instituţional nu există unanimitate, chiar şi în actualele condiţii imperfecte de a emite o decizie. Aşa că e de lucru", conchide ministrul Mediului.

Attila Korodi, intervievat de Cosmin Ruscior, despre Roşia Montană