Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ONG-urile avertizează : noua a lege a vânătorii va legaliza masacrul în România

birds.jpg

Sursa foto : Reuters.

Apel disperat al organizaţiilor pentru protecţia mediului : 16 ong-uri care fac parte din Coaliţia Natura 2000 îi scriu preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge modificările aduse de parlamentari legii vânătorii. Motivul : pe lângă gravele încălcări ale Constituţiei introduse în urma modificării legii, aceasta ar pune grav în pericol zeci de specii.

Modificarea Legii vânătorii a fost aprobată de Camera Deputaţilor la sfârşitul lunii trecute cu 303 voturi pentru, 16 abţineri şi 11 voturi împotrivă. Deşi societatea civilă şi organizaţiile pentru protecţia mediului şi a faunei au avertizat asupra pericolelor, parlamentarii au aprobat modificări care vor permite practic un masacru în masă al multor animale dintre care o parte sunt specii protejate, spune la RFI Dan Trifu, vicepreşedintele fundaţiei Ecocivica. „În aceste situaţii când deja vorbim de unele specii pe cale de dispariţie situaţia este atât de gravă situaţia încât ce să mai cuantifici când dispar specii de pe Terra?”, spune activistul de mediu.

Dar care sunt prevederile controversate? De exemplu, pentru 18 specii de păsări perioada de vânătoare e prelungită cu trei luni, în multe cazuri ajungând astfel să se suprapună cu perioada de înmulţire şi depunere a ouălelor, mărind riscul periclitării unor specii rare sau chiar pe cale de dispariţie la nivel mondial cum ar fi gâsca cu gâtul roşu. În plus, ca să mărească „apetitul” pentru vânarea multor specii, parlamentarii au decis să le permită străinilor, cei mai mari amatori de „delicatese” culinare reprezentate de păsările cântătoare, să nu mai aibă nevoie de invitaţii ci doar de un banal permis pentru a ucide în România. În fine, o altă modificare prevede că numărul de animale ce pot fi ucise va fi stabilit de ministerul mediului, fără consultarea ong-urilor sau, mai grav, a administratorilor rezervaţiilor naturale şi a spaţiilor protejate. Astfel, în opinia Coaliţiei Natura 2000, modificările încalcă grav directive europene legate de protejarea speciilor, ceea ce poate atrage declanşarea unor proceduri de sancţionare a României. De asemenea modificările ajung inclusiv să încalce legea fundamantală : aceasta pentru că, pe viitor, vânătorii ar putea vâna pe terenuri de vânătoare aflate în proprietate privată şi fără acordul proprietarului, ceea ce reprezintă o gravă încălcare a legii fundamentale. Aceasta va fi şi una din căile de atac la care se gândesc ong-urile de protecţie a mediului dacă preşedintele Iohannis va promulga legea, explică la RFI Dan Trifu.

Aşadar, ong-urile speră că preşedinţia va retrimite în parlament o lege care practic va legaliza braconajul şi masacrul a zeci de specii rare...Deja Coaliţia Natura 2000 aminteşte că în ultimii ani mii de ciocârlii, ciocârlani, prepeliţe şi alte pasari au fost ucise ilegal pentru a ajunge pe mesele amatorilor de delicatese. „Toate aceste cazuri duc direct la concluzia că păsările cântătoare din România şi nu numai vor deveni în curând specii pe cale de dispariţie", conchid apărătorii drepturilor animalelor.