Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


De ce trec camioanele cu lemne prin zona de protecție strictă a P.N. Piatra Craiului?

prapastii_taieri.jpg

Foto: Mihai Sterpu

Prăpăstiile Zărneștilor sunt rezervație naturală, zonă de protecție strictă a Parcului Național Piatra Craiului. Ca să  le traversezi trebuie să achiți 5 lei, tarif perceput de Administrația P.N. Piatra Craiului pentru vizitarea Parcului. Cu toate acestea, Prăpăstiile sunt traversate în această perioadă, de 3-4 ori pe zi, de camioane mari încărcate cu lemne. Cum e posibil așa ceva? Andreea Orosz l-a întrebat pe Mircea Vergheleț, directorul Parcului Național Piatra Craiului și președinte al Asociaţiei Administraţiilor de Arii Naturale Protejate.

M.V: Nu sunt chiar în zona Prăpăstiilor, tăierile sunt undeva mai sus de Prăpăstii pentru că prăpăstiile sunt rezervație naturală și zonă de protecție strictă a Parcului...

E un parchet avizat de către Administrația Parcului, lucrări speciale de conservare, care sunt în conformitate si cu planul de management și cu amenajamentul silvic. Parchetul sau pădurea este administrată de către Direcția Silvică Brașov, Ocolul Silvic Brașov și a fost câștigată legal, în urma unei licitații de către o firmă de exploatare care realizează exploatarea masei loemanose din zona respectivă.

Volumul total este de 1260 de metri cubi care se exploatează, volum care reprezinta 10 la sută (pentru că așa e regula la lucrări speciale de conservare) 10 la sută din volumul total al lemnului, al pădurii care există în parcela respectivă.

Rep: Am înțeles unde au loc tăierile. Întrebarea mea este pe unde se face transportul? Nu prin Prăpăstii?

MV: Transportul se face pe drumul forestier din Prăpăstiile Zărneștiului. Este singura cale pe care se poate scoate lemnul din zona respectivă. Drumul este forestier. Tăierile sunt cu restricție  -  asta înseamnă că se fac doar pe perioada de iarnă, pentru că în parcela respectivă exista regenerare naturala și restricția  - tocmai ăsta este rostul ei, să fie protejat semințișul care există în zona respectivă pentru că încă mai este zăpadă. Până pe 15 aprilie firma trebuie să termine exploatarea, s-ar putea câteva zile să mai dureze în schimb transportul.

Rep: Cum spuneați că sunt Prăpăstiile? Că sunt zonă de care?

MV: Zonă de protecție strictă a Parcului. Este fostă rezervație naturală care a fost inclusă în zona de protecție strictă a Parcului. Bineînțeles, cu excepția drumului. Drumul forestier nu e zonă de protecție strictă a Parcului. Acolo este un drum forestier care a existat dintotdeauna, pe care s-a scos lemn.

 

Rep: Practic camioanele cu lemne traversează Prăpăstiile, deci traversează cumva și această zonă de protecție strictă

MV: Da, trec pe drumul forestier din Prăpăstiile Zărneștiului.

 

Rep: Pe același drum pe care, eu de exemplu, dacă vreau să vizitez Prăpăstiile plătesc 5 lei.

MV: Da.

 

Rep: Nu afectează această zonă camioanele cu tonajul lor? Pentru că eu mă plimbam la un moment dat pedestru si incepusera sa se disloce niste pietre.

MV: Da, pietrele se dislocă oricum pentru ca este acest fenomen de ingheț -dezgheț tot timpul în zona respectivă, mai ales primăvara, sunt si ploi, se topeste gheața care e in fisurile din stânca. Sunt caderi de pietre, da.

 

Rep: De câte ori trec camioanele?

MV: Cred că de două-trei ori pe zi. Patru..

 

Rep: Ce înseamnă această traversare a camioanelor pentru caprele negre?

MV: Chiar azi (n.r luni) am avut o acțiune de monitorizare în zonă și caprele sunt tot acolo. Sunt și în zona de creastă, dar am văzut două capre și în Prăpăstii...

Este un drum forestier...în fiecare an s-au facut exploatari mai sus iar singura cale de scos lemnul din munte e pe acolo.

 

Rep: Eu inteleg ce spuneti. Nu găsiți însă un pic ciudată situația: adică pentru accesul pedestru există un tarif și pentru traversarea...

MV: Nu există un tarif. Există un tarif de vizitare a Parcului. Noi am pus acolo o barieră. Toata lumea am vazut ca a apreciat acest lucru, tocmai ca sa nu se intre cu mașinile, cu manele, să facă focul etc si oamenii să se poata bucura de zona respectivă. Aceasta este o activitate economică. Atâta timp cât legislația permite exploatarea de lemn în parcurile naționale nu avem ce face. Nu avem cum s-o evităm.

Mircea Vergheleț, directorul Parcului Național Piatra Craiului

AscultăDownload

Reporter: Cât de simplă sau de dificilă este procedura parlamentară de înlocuire a preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor?

Iosif Boda: Dacă se respectă procedurile, cel puţin pe Vasile Blaga ar fi foarte greu să-l suspende, pentru că regulamentul spune că se poate suspenda, dacă a încălcat în mod grav regulamentele Camerei de care e vorba, în cazul ăsta, Senatul. Dar iată, numai ieri a declarat domnul Ilie Sârbu (senator PSD-n.r.) că domnul Blaga n-a încălcat în nici un fel aceste prevederi, ca atare nu poate fi suspendat decât la solicitarea grupului parlamentar care l-a propus.

Eu cred că iarăşi creem precedente extrem de periculoase. Structura de conducere a Camerelor nu e variabilă în ceea ce priveşte preşedinţii, de modul în care eventual şi conjunctural se schimbă majoritatea parlamentară. Constituţia spune că preşedintele Camerei Deputaţilor, respectiv al Senatului sunt aleşi pentru un mandat de patru ani de zile. Ceilalţi membri ai Biroului Permanent, vicepreşedinţii, secretarii, chestorii sunt aleşi în fiecare sesiune şi acolo poţi să ţii cont de geometria variabilă a Parlamentului.

 

Rep.: Cum priviţi scenariul suspendării preşedintelui Traian Băsescu, vehiculat în presa centrală de azi?

I.B.: Atunci când vrei să dărâmi un copac mare, se spune pe la ţară, mai întâi defrişezi în jurul lui! Ei, aşa procedează acum USL-ul. E o acţiune în forţă, pentru că sunt câteva precedente şi cel cu ICR şi cu trecerea în curtea Guvernului a Inspectoratului de Stat în Construcţii şi cu Monitorul Oficial şi acţiunea în forţă la TVR. (...) A nu te mai raporta la Curtea Constituţională ca la o instituţie a statului de drept e foarte periculos! A te raporta la Curte în funcţie de elementele "chimice" care o compun la un moment dat este grav!

 

Rep.: Ce şanse ar fi ca populaţia să voteze pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, dacă s-ar ajunge la un referendum?

I.B.: Eu cred că populaţia este extrem de pornită. Dacă în 2007 a fost mai greu să faci suspendarea decât demiterea, acum cred că demiterea va fi relativ lejeră. Eu sunt curios dacă ei (USL-n.r.) au lăsat măcar acea prevedere care spune că referendumul este valid numai dacă se prezintă 50% plus unu din numărul total al alegătorilor înscrişi pe listă. Că s-a revenit la vechea modalitate de validare a referendumului pentru suspendarea preşedintelui cu jumătate plus unu din cei prezenţi la vot, da, dar referendumul în sine e valid, potrivit legislaţiei de până acum, numai dacă se prezintă jumătate plus unu din totalul populaţiei la care se referă referendumul.

Teaser: 

Suspendarea lui Vasile Blaga din fruntea Senatului ar fi foarte dificilă, atâta timp cât nu a încălcat grav regulamentele acestei Camere. Doar PDL poate cere suspendarea lui Blaga. USL creează precedente extrem de periculoase. A nu te mai raporta la Curtea Constituţională ca la o instituţie a statului de drept e foarte periculos! Declaraţiile au fost făcute la RFI de analistul politic Iosif Boda.

Autori: 
Zona: 
România
Categorie: 
Politică

 

Mircea Vergheleț, directorul Parcului Național Piatra Craiului
1608