Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vânătorii străini fac un adevărat masacru în România (responsabil SOR)

În România s-ar putea ajunge la un embargou de vânătoare, dacă nu se iau măsuri, declară la emisiunea Planeta Verde de la RFI Ovidiu Bufnilă, responsabil comunicare la Societatea Ornitologică Română (SOR). El declară că vânătorii străini, în special cei italieni, fac un adevărat masacru în pădurile României.

Ovidiu Bufnilă precizează că "acum zece ani a existat chiar un embargou de vânătoare în Albania. Vânătorii italieni, care sunt înnebuniţi după păsări au ajuns să facă un adevărat masacru în Albania. În Albania s-a făcut embargou de vânătoare, nu s-a mai vânat pentru o perioadă de cinci ani, tocmai ca fauna să se refacă. Se poate ajunge şi la noi la acest caz. Noile prevederi din noul proiect de lege pe care dumnealor vor să-l impună cam la asta ne vor duce, din păcate. Vânătoarea cu vânători străini în România va ajunge o industrie, va deveni pe undeva o ramură a turismului, va exista un turism cinegetic, vor veni special să vâneze anumite specii în România, iar italienii întotdeauna au venit să vâneze păsări în principal".

"Sunt italieni, sunt libanezi, mai nou. Există diverse firme, care organizează tururi de vânătoare şi care aduc vânători străini, le pun la dispoziţie arme, le pun la dispoziţie muniţie, din câte cunosc eu şi vânătoarea seamănă mai mult cu un masacru, nicidecum cu o vânătoare. De ce? Un vânător străin vine, se aşează într-un scaun confortabil de camping, i se pune chemătoare electronică, sunt ademenite ciocârliile de exemplu, adică un dispozitiv care imită sunetul ciocârliei, ciocârliile sunt atrase acolo, vânătorul nu face nimic altceva decât să stea în scaun, i se dă arma la mână, gata încărcată şi el începe să tragă. E un masacru, de fapt. Asta nu mai este vânătoare", spune reprezentantul SOR.