Ucraina renunță la acordul de asociere cu UE. Cu ce consecințe?

ucraina.jpg

Rada supremă, Parlamentul ucrainean. Sursa foto: REUTERS/Gleb Garanich

Un stat mai puţin ar urma să semneze la Vilnius, peste câteva zile, acordul de asociere cu Uniunea Europeană. Ucraina a decis joi după-amiaza să suspende pregătirile pe care le făcea în vederea acestui acord. Președintele Ianukovici scapă astfel de un rival important la următoarele alegeri și nici nu mai riscă să antagonizeze Rusia, după cum explică la RFI Nicu Popescu, expert în spațiul estic.

 

Parcursul european al Ucrainei a primit astăzi o lovitură importantă. Într-o primă instanţă, Parlamentul ucrainean nu a susținut niciuna dintre legile care prevedeau transferul Iuliei Timoșenko în străinătate.

Or, aceasta era principala solicitare a Uniunii Europene pentru ca guvernul de la Kiev să semneze peste câteva zile acordul de asociere cu Europa. În urmă cu câteva zile, când a fost primul eşec la acest capitol, raportorii europeni preferaseră să lase totuşi o uşă deschisă. Tot joi însă, după ce a refuzat să voteze pe această chestiune, Ucraina a decis să suspende pur şi simplu pregătirea acordului de asociere. Decizia a venit prin decret al premierului Mikola Azarov.  În motivație se arată că trebuie să fie asigurată "securitatea naţională și relansarea relaţiilor economice cu Rusia”.

Cu alte cuvinte, presiunile din ultima vreme ale Federației Ruse, de la războiul ciocolatei și până la cel privind prețul gazelor, au dat roadele scontate.

Moscova se temea că, odată cu acest acord, influența pe care o are asupra fostului său satelit se va diminua și că, mai mult, piața rusească ar fi invadată de produse europene via Ucraina. Iar liderul ucrainean a dorit scape de două probleme importante în vederea viitoarelor alegeri prezidențiale din 2015: eliberarea unui contracandidat extrem de puternic și a doua – antagonizarea Rusiei, așa cum explică pentru RFI Nicu Popescu, expert în cadrul Institutului pentru Studii de Securitate al Uniunii Europene.

Pe de altă parte, emisarul UE pentru Ucraina, Aleksandr Kwasniewski, a confirmat joi că acordul de asociere între Ucraina şi Uniunea Europeană nu va fi semnat la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius. "Acordul de la Vilnius nu va fi semnat. Misiunea noastră s-a încheiat", a declarat fostul preşedinte polonez, aflat în misiune la Kiev alături de fostul preşedinte al Parlamentului European Pat Cox, relatează Mediafax, preluând agenția poloneză PAP.

 

 

 
Interviu Nicu Popescu