Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nu negociați cu China peste capul Bruxelles-ului!

Într-o acțiune fără precedent, Bruxelles-ul a transmis celor 28 de state membre ale Uniunii Europene o circulară legată de relațiile cu China. Documentul vine cu numai câteva zile înainte de vizita la București a premierului chinez, văzută de unii diplomați drept o încercare de dezbinare economică a uniunii.

Circulara transmisă statelor comunitare este prima de acest fel, iar surse politice susțin ca liderii Uniunii Europene sunt îngrijorați de faptul că statele din Europa Centrală și de Est ar putea excede liniile de negociere între blocul european și China într-un moment foarte delicat, în care Bruxelles-ul a deschis oficial discuțiile pentru un acord de investiții cu Beijing-ul.

Acordul ar urma să asigure un acces mai bun la piețele celor două puteri economice. Acestea se situează pe poziții adverse în câteva dosare comerciale delicate, precum piața panourilor solare, care au tensionat relațiile în acest an, piața vinului sau a oțelului.

Victor Ponta - Nu e nimic împotriva Uniunii Europene

În timpul unei declarații la Palatul Victoria, premierul Victor Ponta a spus că tot ceea ce se va discuta la Forumul Economic și Comercial China - Europa Centrală și de Est este în totalitate în concordanță cu ce a fost stabilit până acum la nivelul Uniunii Europene.

”Toate obiectivele pe care țările central și est-europene le au în relația cu China sunt obiective care se adaugă relației și parteneriatului Uniunea Europeană – China și evident că nu e nimic împotrivă. Totul este pentru. De altfel însă, regiunea central și est-europeană este o regiune care necesită, spre deosebire de vestul Europei, investiții mult mai mari în infrastructură, în energie, pentru a recupera decalajul față de țările occidentale. Și, repet, am discutat acest lucru cu președintele Barosso, mesajul este extrem de pozitiv”, spune Victor Ponta.

Premierul a mai spus că documentul respectiv ar fi fost trimis doar către președinția României și nu a ajuns la guvern sau la ministerul de externe.

Care sunt obiectivele Uniunii?

Circulara stabilește două obiective majore privind relațiile cu China. Primul este ca orice negociere bilaterală cu China să NU treacă peste liniile directoare de negociere stabilite la nivel comunitar.

Al doilea obiectiv este ca statele membre să informeze Bruxelles-ul în legatură cu eventualele acorduri încheiate cu China.

Circulara a fost transmisă de Bruxelles cu câteva zile înainte de summit-ul liderilor din China și statele Europei Centrale și de Est, care va avea loc la București în 25-29 noiembrie, și vine pe fondul îngrijorărilor liderilor comunitari față de o posibila strategie chineză de tipul ”divide și cucerește”, pentru a pune presiune pe Uniunea Europeană în disputele comerciale cu Beijingul.

Pe de altă parte, statele din Europa Centrală și de Est - toate aflate în urma ”vechii Europe” din punct de vedere al standardelor de viață și dezvoltării economice - se confruntă cu o situație economică precară și caută investitori puternici pentru a-și relansa economiile.

China caută ”călcâiul lui Ahile”?

China, care dispune de fonduri uriașe pentru investiții, este la rândul ei interesată de accesul mai facil pe piețele europene, iar temerile Bruxelles-ului au legătură cu standardele flexibile ale unor state central și est-europene în ceea ce privește accesul unor investitori chinezi pe piețele lor interne, care ar putea deveni apoi poarta de intrare pentru întreaga piață comună europeană.

De altfel, curtarea Chinei de către România a început încă din 2011, când o delegație guvernamentală condusă de premierul de la acea vreme, Emil Boc, a făcut o vizită la Beijing și Shenzen.

Pe agenda vizitei au fost, în mare, aceleași proiecte ca și cele aflate acum în discuția bilaterală – unitățile 3 și 4 de la centrala Cernavodă, proiectul de la Tarnița sau investiții la Rovinari și Deva.

Nici unul dintre proiectele majore nu s-a concretizat până acum.

Forum comercial la București

Premierul chinez Li Keqiang face săptămâna viitoare o vizită la București, unde participă la summit-ul liderilor din China și statele Europei Centrale și de Est.

Este prima vizită a unui premier chinez în România după 19 ani. Cu această ocazie are loc și Forumul Economic și Comercial China - Europa Centrală și de Est (26 noiembrie, la Palatul Parlamentului).

La reuniune vor fi prezenți aproximativ 1.000 de reprezentanți ai sectorului privat, public și de stat din China, România, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Slovacia, Cehia, Slovenia, Serbia, Muntenegru, Croația, Bosnia și Herțegovina, Estonia, Albania, Letonia, Lituania și Macedonia.

Priorități românești – energia și infrastructura

E vorba mai ales de proiecte din energie și infrastructură, oferte făcute nu o dată Beijing-ului. România ar vrea finanțare pentru construcția reactoarelor 3 și 4 la centrala nucleară de la Cernavodă, dar și pentru construcția complexului energetic de la Tarnița.

În plus, guvernul propune Beijing-ului să investească în construirea unui grup energetic nou de cel puțin 500 MW la termocentrala Rovinari, alături de reabilitarea unor instalații din același domeniu la termocentrala din Deva.

La fel de mulți bani ar fi bineveniți și în proiecte de infrastructură, rutieră sau feroviară. Sunt mii de kilometri de autostradă de construit, iar statul ar fi dispus să concesioneze pe mulți ani firmelor din China exploatarea acestora.