Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Opoziţia acuză guvernul că întoarce spatele Schengen pentru a nu combate corupţia

Mesajul pe care guvernul Ponta îl transmite Bruxellesului anunţând că „suntem perfect pregătiţi pentru Schengen” şi „nu mai dorim o dată” şi o nouă amânare va fi interpretat ca un refuz al USL de a face paşi în direcţiile cerute de statele membre, respectiv în combaterea corupţiei, reformarea justiţiei şi respectarea statului de drept...Iată ce spune la RFI europarlamentarul democrat Cristian Preda.

„Eu cred că tocmai, nu va fi sesizată vreo deosebire, vreo schimbare în atitudinea Bucureştiului...O schimbare s-ar înregistra dacă guvernul de la Bucureşti ar spune : vrem să facem progrese în lupta împotriva corupţiei, vrem să respectăm independenţa justiţiei, nu mai vrem să ne afişăm cu corupţii, nu mai vrem să acoperim fraudele produse de puterea locală, nu mai vrem să suportăm costurile enorme ale actului de corupţie, vrem o politică democratică, transparentă şi îndreptată către binele public şi nu către reţelele de clienţi politici. Aceasta ar fi o schimbare şi atunci am intra în Schengen, când această schimbare va fi asumată fără jumătăţi de măsură”, spune Cristian Preda pentru RFI.

În replică, europarlamentarul social democrat Corina Creţu spune că e regretabilă „politizarea” dezbaterii de către opoziţie şi le aminteşte democraţilor că au fost la putere în ultimii ani şi totuşi nu au reuşit să aducă România în spaţiul Schengen. Ea speră ca după europarlamentarele de anul viitor moda „politizării” unor subiecte precum subiectul Schengen să treacă şi România să fie primită în spaţiul de liberă circulaţie. „Mi se pare ridicol şi cinic să politizezi acest subiect. Opoziţia din România înseamnă probabil PDL care a fost la guvernare. Majoritatea guvernelor europene sunt membre ale familiei Popularilor Europeni şi l-aş întreba pe domnul Boc şi pe cei de la PDL de ce nu a intrat România în Schengen în guvernărilor lor. Eu cred că ar fi putut face mai mult în cadrul familiei lor politice. Această politizare este neproductivă pentru România. Dacă ar fi fost atât de bună guvernarea lor ar fi reuşit să convingă statele europene. Eu cred că acel moment propice va putea fi în iunie anul viitor, după alegerile europarlamentare”, spune pentru RFI Corina Creţu.

Vă reamintim, ultimele state care au adus obiecţii aderării României şi Bulgariei la Schengen au cerut acestor ţări progrese semnificative în reformarea justiţiei şi combaterea corupţiei. Pe de altă parte, România s-a plâns că subiectul Schengen e legat artificial de Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi, recent, însuşi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, spunea că condiţionalităţilor deja prezente în aquis-ul Schengen nu li se pot adăuga altele.