Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Diaconescu despre pactul propus de Antonescu: N-are legătură cu subiectul, încearcă să mute discuţia în cu totul altă zonă

Unii politicieni confruntaţi cu o realitate destul de dură despre ţară încearcă să mute discuţia în cu totul şi cu totul altă zonă. Iată cum comentează la RFI consilierul prezidenţial, Cristian Diaconescu, propunerea făcută marţi de preşedintele PNL, Crin Antonescu. Acesta ar vrea "un pact minimal", pentru ca politicienii să nu mai mintă legat de subiectele importante pentru popor.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat marţi seară, comentând afirmaţiile şefului statului, că îi cere lui Traian Băsescu să se comporte demn în ultimul an de mandat. El a precizat că propune "un pact minimal", pentru ca politicienii să nu mai mintă legat de subiectele importante pentru popor. Reacţia sa a venit după ce Băsescu a afirmat că "suntem pe marginea prăpastiei".

Cristian Diaconescu explică declaraţiile preşedintelui: "Faptul că preşedintele Traian Băsescu a anunţat o situaţie critică în legătură cu România, care a rezultat în mod clar din discuţiile cu partenerii noştri europeni şi euro-atlantici, confirmat fiind de Victoria Nuland în vizita sa la Bucureşti, reprezintă un act de maximă demnitate şi e aproape o obligaţie pentru preşedintele României. Situaţia poate deveni într-adevăr destul de complicată. Preocuparea şi atenţia atât a partenerului strategic american, cât şi a partenerilor noştri din Uniunea Europeană este directă, este imediată şi se referă exact la domeniile pe care Victoria Nuland le-a anunţat: o justiţie independentă, funcţionarea statului de drept şi drepturi şi libertăţi fundamentale ale cetăţenilor, adică transparenţa în actul decizional. Din acest punct de vedere, după părerea mea, nu există nuanţe".

 

"Politicienii din România trebuie să fie extrem de atenţi"

 

Crin Antonescu încearcă să mute discuţia în altă zonă, crede consilierul prezidenţial, Cristian Diaconescu. "Faptul că un politician sau altul, care nici măcar nu a abordat aceste teme împreună cu Victoria Nuland îşi dă cu părerea într-o manieră deja cunoscută la noi în ţară nu reprezintă un argument pentru exterior, din păcate. În acest moment şi prin pârghiile create în Parlamentul European, ca de altfel şi prin atitudinea pe care unii sau alţii dintre partenerii noştri sunt pregătiţi să o aibă, politicienii din România trebuie să fie extrem de atenţi şi din acest punct de vedere, repet, orice altă referinţă sau orice altă încercare de a muta discuţia într-un alt plan al să spunem comportamentului politic sau al atitudinii într-un fel sau altul, interpretate de un politician sau altul în campanie electorală n-au nici o legătură cu subiectul", spune el.

"Încerc să nu mă refer la atitudinile din trecut ale unor politicieni, care confruntaţi, ca de altfel şi ieri, cu o realitate destul de dură despre ţară, încearcă să mute discuţia în cu totul şi cu totul altă zonă. Până şi vizita doamnei Nuland a fost interpretată într-un fel sau altul chiar din aceeaşi tabără politică. Până la urmă, nu mai înţeleg dacă doamna Nuland a venit aici ca să spună lucruri foarte importante, cum rezultă din mandatul său pe probleme sensibile, cum se exprimă diafan unii politicieni sau doamna Nuland a venit doar ca să discute o temă secretă ce se abordează în CSAT. Aceste mesaje au venit de la cel mai înalt nivel din aceeaşi tabără politică şi atunci cum stăm cu minciuna?", conchide Cristian Diaconescu.