Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Obama va anunţa sfârşitul programului NSA

obama_va_anunta_sfarsitul_programului_nsa.jpg

Preşedintele american, Barack Obama (Foto: Reuters/Kevin Lamarque)

Preşedintele Barack Obama va anunţa vineri sfârşitul programului de supraveghere ce constă în colectarea de metadate telefonice. Declaraţia a fost făcută pentru AFP de un oficial de rang înalt din cadrul administraţiei americane. Şeful Casei Albe va ţine vineri seară un discurs pe tema reformei practicilor NSA (National Security Agency).

În discursul său (18.00, ora României), Barack Obama "va spune că dă ordinul unei tranziţii care să pună capăt programului de colectare a metadatelor telefonice, aşa cum există el în forma actuală" şi va conduce la un sistem în care statul nu va mai deţine aceste enorme cantităţi de informaţii, a precizat oficialul citat, sub acoperirea anonimatului.

Operatorii americani de telefonie furnizează NSA metadate din apelurile telefonice efectuate în Statele Unite. Aceste metadate înseamnă numărul apelat, durata apelului, ora. Ele nu includ nici numele abonatului, nici înregistrarea conversaţiilor.

NSA se apără şi susţine că această bază de date este indispensabilă pentru identificarea eventualilor complici ai suspecţilor de terorism pe teritoriul american.

"Preşedintele apreciază că programul (...) are capacităţi importante care ne permit să luptăm împotriva terorismului, dar că noi putem şi trebuie să păstrăm aceste capacităţi, răspunzând totodată îngrijorărilor referitoare la libertăţile publice şi protecţia vieţii private", mai declară oficialul citat de AFP.

Existenţa programului NSA de interceptare a datelor a fost dezvăluită în 2013 de fostul consultant al agenţiei, Edward Snowden.