Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Frunda: Ponta are dreptul să critice justiţia, nu sunt de acord cu Inspecţia Judiciară a CSM

Gyorgy Frunda îl apără pe Victor Ponta. Consilierul onorific al premierului spune la RFI că Ponta "are dreptul să critice justiţia, tot aşa cum au dreptul acesta Viktor Orban, preşedintele Hollande sau fostul preşedinte Chirac". Frunda respinge poziţia Inspecţiei Judiciare, care a decis că declaraţiile premierului după condamnarea lui Adrian Năstase afectează justiţia.

Gyorgy Frunda se declară în dezacord cu Inspecţia Judiciară a CSM: "Eu nu sunt de acord cu susţinerea Inspecţiei Judiciare cum că declaraţiile unui prim-ministru, în speţă ale domnului Ponta, ar influenţa justiţia, prin stricarea renumelui acesteia. Instanţele judecătoreşti, judecătorii în general îşi creează renumele prin hotărârile pe care le iau, prin rapiditatea cu care rezolvă cazurile, prin obiectivitatea cu care dau sentinţele, prin predictibilitatea cu care aduc aceste hotărâri".

Consilierul premierului avertizează că "tindem spre o dominaţie inacceptabilă a justiţiei într-un stat de drept".

"A spune că noi, justiţia suntem intangibili, nu cumva să ne critice cineva, pentru că aduce atingere independenţei noastre tinde spre o dominaţie inacceptabilă a justiţiei într-un stat de drept. Tot aşa cum justiţia îşi spune cuvântul când e cazul pentru miniştri sau parlamentari, tot aşa şi aceste două puteri ale statului, Executivul şi Legislativul, au dreptul să-şi spună punctele de vedere prin reprezentanţii lor asupra sentinţelor definitive ale instanţelor judecătoreşti, cu două excepţii: nu ai voie să te implici în cazuri în derulare, pentru că poate influenţa justiţia şi nu ai voie să aduci atingere bunului renume al unui judecător cinstit. Dar asemenea situaţii nu am avut în România", susţine Frunda.

 

"Premierul poate să critice justiţia"

 

Gyorgy Frunda consideră că "Victor Ponta are dreptul să critice justiţia, tot aşa cum are dreptul acesta să-l facă de exemplu Orban Viktor, premierul Ungariei, care cu două săptămâni în urmă a criticat justiţia de la Budapesta, pentru că a admis o plângere, o contestaţie a unui grup de bănci împotriva unei hotărâri a Guvernului maghiar şi are dreptul să facă aceasta. Tot aşa cum preşedintele Hollande sau fostul preşedinte Chirac nu o dată şi-au spus punctele de vedere în legătură cu deciziile definitive. Trebuie să avem demnitatea, verticalitatea, de a cere să fim trataţi în aceeaşi măsură şi după aceleaşi reguli şi aceleaşi principii ale statului de drept să fie aplicate şi în România, ca la Bruxelles sau în alte capitale europene".

Premierul Victor Ponta spunea recent că Adrian Năstase este condamnat politic şi compara cazul fostului premier român cu cel al Iuliei Timoşenko.

 
Gyorgy Frunda, intervievat de Cosmin Ruscior, despre cum va reflecta raportul MCV criticile lui Victor Ponta la adresa justiţiei