Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ucraina: Traian Băsescu vrea România într-un eventual format de negocieri

ucraina_traian_basescu_vrea_romania_eventual_format_negocieri.jpg

Preşedintele Traian Băsescu (Foto: www.presidency.ro)

România va susţine la Consiliul European pe tema Ucrainei de joi de la Bruxelles că vrea să fie parte a unui eventual format de negociere pentru rezolvarea situaţiei din zonă. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Traian Băsescu, înaintea plecării spre Bruxelles.

România va susţine la Consiliul European pe tema Ucrainei că premisele rezolvării situaţiei sunt legate de acordul de la Budapesta din 1994 şi de respectarea acordurilor bilaterale ale Kievului cu Moscova.

"În cazul în care se decide crearea unui format de negociere pentru soluţionarea tensiunilor dintre Ucraina şi Federaţia Rusă, urmare a acţiunilor din Crimeea, România trebuie să facă parte din formatul de negociere", spune Traian Băsescu.

Şeful statului aduce ca argument faptul că România are peste 400 de mii de cetăţeni ucraineni vorbitori de limbă română.

Un al doilea argument este acela că "România e cel mai apropiat stat membru al UE de Crimeea, distanţa este de doar 160 de mile marine, ceea ce pentru una din cele 400 de nave ale flotei ruse de la Sevastopol înseamnă un marş de zece ore, maxim până la frontierele României", precizează preşedintele.

Traian Băsescu mai spune că România este prin frontiera estică la 100 de kilometri de un alt conflict îngheţat, cel din Transnistria.

Potrivit preşedintelui Traian Băsescu, "România consideră că ceea ce a făcut Federaţia Rusă, prin încălcarea acordurilor bilaterale, este o agresiune la adresa Ucrainei".