Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Parlamentul ucrainean a dizolvat Legislativul din Crimeea

crimeea_parlament_reuters.jpg

Clădirea Parlamenului din Crimeea (FOTO: REUTERS/Thomas Peter)

Tensiuni tot mai mari în Crimeea, acolo unde, duminică, este programat un referendum în urma căruia republica autonomă din sudul Ucrainei ar putea fi anexată de Rusia. Sâmbătă, autorităţile de la Kiev, care afirmă că referendumul este ilegal, au hotărât scoaterea în afara legii a autorităţilor din Crimeea. Rada Supremă (Parlamentul) din Ucraina a dizolvat Legislativul republicii autonome, informează EFE, citată de Agerpres.

Rezoluția adoptată de Radă prevede că încetarea anticipată a puterilor legislativului regional se adoptă în baza avizului Curții Constituționale a Ucrainei, care vineri a declarat neconstituțional referendumul convocat de regiunea autonomă Crimeea pentru a determina integrarea sa în Rusia.

Decizia, care intră în vigoare imediat, a fost adoptată cu 278 de voturi din cei 296 de deputați prezenți.

În plus, Curtea Constituțională de la Kiev a dispus încetarea activității tuturor comisiilor electorale care pregătesc consultarea în regiunea autonomă și a interzis autorităților din Crimeea să finanțeze referendumul programat pentru duminică.

Kievul, ignorat în Crimeea

Ignorând deciziile luate la Kiev, autoritățile pro-ruse din Crimeea se pregătesc pentru referendum, la care locuitorii trebuie să decidă dacă doresc integrarea regiunii în Rusia sau menținerea ei în Ucraina.

Locuitorii Crimeii sunt chemați să răspundă la două întrebări: "Sunteți de acord cu reunificarea Crimeii cu Rusia, ca subiect al Federației Ruse?" și "Sunteți de acord cu revenirea la aplicarea Constituției Crimeii din 1992 și cu statutul Crimeii ca parte a Ucrainei?".

Populația care trăiește în peninsula din Marea Neagră este formată din aproape 60 la sută ruși, 25 la suta ucraineni și 12 la sută tătari, notează EFE.

De la sfârșitul lunii februarie, soldați fără semne de identificare au preluat controlul aproape asupra întregului teritoriu al Crimeii, desfășurare denunțată de autoritățile din Ucraina ca fiind o agresiune militară a Rusei.

Președintele rus, Vladimir Putin, a negat că acești soldați aparțin forțelor armate ruse, dar în același timp a declarat că își rezervă dreptul de a interveni militar în Ucraina pentru a-i apăra pe etnicii ruși și populația vorbitoare de limbă rusă din regiune.