Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Locuitorii Crimeei au aprobat cu 93% din voturi alipirea la Rusia - exit-poll

referendum_crimeea.jpg

Mii de persoane sărbătoresc la Simferopol şi Sevastopol alipirea Crimeei la Rusia. Foto: Sevastopol, 16 martie 2014. REUTERS/Tho

Locuitorii din Crimeea au aprobat duminică cu 93% din voturi alipirea peninsulei ucrainene la Rusia, potrivit unui sondaj efectuat la ieşirea de la urne de către Institutul penru Cercetări Politice şi Sociologice al Republicii Crimeea, relatează AFP. Washingtonul "respinge" referendumul care a avut loc în CrimeeaSTIRE IN CURS DE ACTUALIZARE.

 

UPDATE: Preşedintele american, Barack Obama, şi omologul său rus, Vladimir Putin, au vorbit la telefon, duminică, pe tema situaţiei din Ucraina. Discutia a avut loc la solicitarea părţii americane, a anuntat Kremlinul. Vladimir Putin l-a asigurat pe Barack Obama că referendumul din Crimeea este "pe deplin conform" dreptului internaţional.

UPDATE: Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a catalogat referendumul drept "ilegal" şi a îndemnat Moscova să "evite o escaladare inutilă şi periculoasă în Ucraina", relatează AFP.

UPDATE: Marea Britanie a condamnat duminică referendumul din Crimeea privind alipirea la Rusia, calificându-l o "farsă", şi refuză să recunoască rezultatul său. Secretarul Foreign Office, William Hague, a apreciat, într-o intervenţie avută cu o zi înaine de o reuniune a miniştrilor de Externe din UE, că referendumul reprezintă o încălcare a Constituţiei ucrainene.

UPDATE: Mii de persoane au ieşit duminică seara pe străzile capitalei Crimeei, Simferopol, şi Sevastopolului, care găzduieşte flota rusă la Marea Neagră, pentru a sărbători votul favorabil alipirii Crimeei la Rusia, potrivit AFP.

UPDATE: Preşedintele rus, Vladimir Putin, anunţă că va respecta voinţa populară exprimată în Crimeea. Crimeea va solicita oficial, luni, alipirea sa la Rusia, a anunţat duminică seara premierul separatist Serghei Aksionov pe contul său de Twitter.

UPDATE: Preşedintele Traian Băsescu anunţă că România "consideră ilegal referendumul în curs de desfășurare în Crimeea și nu va recunoaște rezultatele acestuia", potrivit unui comunicat remis duminică seară de Administraţia Prezidenţială.

Uniunea Europeană a condamnat în mod oficial, duminică, referendumul din Crimeea, catalogându-l drept "ilegal şi ilegitim", şi a anunţat că va adopta sancţiuni luni.

"93% dintre locuitorii Crimeei s-au pronunţat pentru alipirea la Rusia, (iar) 7% s-au pronunţat pentru un statut autonom al Crimeei în cadrul Ucrainei", potrivit acestui sondaj difuzat de autorităţile separatiste din Crimeea. Prezenţa la urne a fost de peste 80 la sută.

Si agenţia de presă Ria Novosti anunţă că rezultatele preliminare arată că 93% dintre votanţi s-au pronunţat în favoarea anexării la Rusia.

Premierul prorus al Crimeei Seghii Aksionov a salutat duminică decizia "istorică" exprimată în referendumul cu privire la alipirea peninsulei ucrainene la Rusia.

"Mulţumesc tuturor celor care au participat la referendum şi au optat. Astăzi am luat o decizie foarte importantă care va intra în istorie", a declarat Aksionov într-un mesaj postat pe contul său de Twitter.

O prima reactie vine de la SUA.  Washingtonul "respinge" referendumul care a avut loc duminică în Crimeea, anunţă Casa Albă. "Acţiunile Rusiei sunt periculoase şi destabilizatoare", a adăugat Jay Carney, un purtător de cuvânt al Executivului american, într-un comunicat.

"Consiliul de Securitate (al ONU) a recunoscut această stare de fapt ieri (sâmbătă), într-o rezoluţie căreia numai Rusia i s-a opus", a precizat el.

721