Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Veneţia doreşte să se separe de Italia

Pana la 21 martie, celor aproximativ 3,8 milioane de locuitori cu drept de vot ai regiunii Veneto li se cere sa răspundă pe internet daca sunt sau nu de acord cu un referendum pentru independenţa regiunii. Asa zisul scrutin nu are nici o consecință juridicã sau politicã, însã are scopul de a-i stimula pe locuitori să susţină un apel la referendum pentru independenţa regiunii. Iniţiativa, care a început duminică dimineață, aparține formaţiunii politice: Independența Venetiei.

Până la aceasta oră s-au strâns deja 700.000 de voturi, cele mai multe din provincia Vicenza -182.000.

Scrutinul se încheie vineri seara, după care va avea loc o manifestaţie de stradă la Treviso, iar o altă acțiune de același fel va avea loc duminică, la Padova.

 Despre independenţa regiunii Veneto se vorbește de mai bine de 20 de ani şi nu are nici o legătura cu situaţia din Crimeea, este ceea ce a încercat să sublinieze, într-o conferinţă de presă, organizată la Roma, în special pentru jurnaliștii străini, preşedintele Regiunii Veneto, Luca Zaia.Posibilitatea de a deveni o regiune independentă pleacă de la anumite ipoteze: prima că este nevoie să facem un proiect lege care să creeze un cadru legal pentru organizarea unui referendum, în al doilea rând să se ajungă la acest referendum şi să fie votat de peste 50% dintre cetățeni şi in al treilea rând, care este şi cel mai important, să nu vină careva care să te împiedice să organizezi acest referendum.Chestionarul la care au răspuns afirmativ deja 700.000 de cetățeni din Veneto pentru independenţă ajută în vederea organizării unui referendum?Nu este suficient, dar ajută deoarece este punctul de vedere al poporului, cetăţenii care doresc aceasta independenţă, o opinie care nu are legătura cu părerile din partidul nostru. Noi între timp însă avem în pregătire un proiect de lege asupra căruia va trebui să lucram mai mult.De ce acest chestionar are loc în aceasta perioadă?

Nu este legat de perioada asta, este o problema de comunicare. La voi a ajuns aceasta informație în aceasta perioada. La noi este o problemă despre care se vorbește de ani de zile.Regiunea Veneto are 5 milioane de locuitori, 7 provincii, 181 de localități, 600 de mii de întreprinderi mici şi mijlocii, 195.000 de șomeri, iar 7 din 10 locuitori vorbesc în limba venețiană.

Un alt motiv în plus pentru autorități, dar şi pentru localnici să ceara independenţa regiunii, ceea ce ar putea fi posibil însă numai peste câțiva ani, aşa cum recunoaște şi redactorul șef Alessandro Baschieri de la cotidianul Corriere del Veneto.Drumul este plin de obstacole, de dificultăți şi este adevărat că în această perioadă de criză economică, de greutăţi, toţi văd independenţa regiunii ca o stradă spre bunăstare, pentru a avea mai multe resurse publice destinate teritoriului. Adevărul este că s-a creat o confuzie mediatică în contextul referendumului din Crimeea şi pe fundalul dezbaterilor din Catalonia.

 Realitatea este însă că drumul pentru referendumul din regiunea Veneto este de zeci de ani, deoarece în momentul de faţă este neconstituțională solicitarea unui referendum de acest tip. Acest chestionar informativ a avut un ecou de neaşteptat în afara regiunii, în Veneto însă aproape nimeni nu l-a luat în considerare.


 

1979