Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Candidaţi cu probleme penale, pe liste în alegerile locale din Franţa

Inculpați sau deja condamnați, o serie de oameni politici francezi au făcut campanie pentru locale din 23 și 30 martie ca și cum n-ar fi fost. Alegătorii francezi sunt adesea mai îngăduitori decât judecătorii.

 "În Franța secolului 21, scrutinul prin sufragiu universal rămâne o formidabilă mașină de spălat onoarea sau cazierul judiciar. În cabina de vot, onestitatea, sinceritatea și imparțialitatea trec pe planul al doilea". Comentariul făcut acum câteva luni de un editorialist de la Le Parisien rămâne de actualitate în ajunul acestor alegeri locale. 

 În Franța, reabilitarea prin urne e un exercițiu deloc complicat. De la Patrick Balkany la Bernard Tapie, trecând prin Henri Emmanuelli și Alain Juppe, mulți aleși au trecut de-a lungul vieții lor prin sălile de tribunal - și chiar prin închisoare - înainte de a fi readuși pe avanscena politică. Evident că marea, imensa majoritate a celor 600 de mii de aleși francezi - deputați, senatori, primari, consilieri municipali, șamd - sunt cât se poate de cinstiți. Problema este că se vorbește cel mai mult despre oile negre din turmă. Și nu-i de mirare câtă vreme exemplul negativ vine de la cel mai înalt nivel. Să nu uităm că doi foști președinți ai Franței, ambii conservatori - Jacques Chirac și Nicolas Sarkozy - de cum au părăsit palatul Elysée au și intrat în colimatorul justiției.

 Revenind la primari pentru că în următoarele două duminici despre asta vom vorbi pentru că asta se alege, la Bethune în nord-vestul Franței, reapare pe scenă fostul ministru și ex-primar socialist Jacques Mellick, condamnat într-o afacere de meciuri de fotbal trucate. 

 La Wasquehal nu departe de granița cu Belgia, centristul Gerard Vignoble, 69 de ani, caută să cucerească un al 7-lea mandat de primar! Numai că el a fost recent condamnat pentru deturnare de fonduri publice la 30 de mii de euro amendă, 18 luni închisoare cu suspendare și trei ani de ineligibilitate. Și ce dacă ! Respectivul a făcut recurs și în așteptarea deciziei finale nimic nu l-a împiedicat să facă campanie electorală.  

   La Levallois-Perret, o suburbie destul de înstărită a Parisului, conservatorul Patrick Balkany a fost primar între 1983 și 1995 și din 2002 încoace. Condamnat și el la închisoare cu suspendare, interdicția de a fi ales și amendă piperata după ce a folosit personalul municipal în scopuri private, respectivul, un apropiat al lui Nicolas Sarkozy, nu a avut nicio problemă să revină pe scena politică atât ca primar cât și ca deputat. Și acum el este din nou în atenția justiției pentru fraudă fiscală și deturnare de fonduri publice dar aceste acuzații nu păr să influențeze prea mult alegătorii din localitate.

  La Corbeil, altă periferie a capitalei franceze, senatorul conservator, constructorul de avioane și patronul de ziare Serge Dassault, recent rămas fără imunitate parlamentară ca să poată fi anchetat liniștit de justiție, apare și el pe lista localelor. 

 În fine că să schimbăm spectrul politic dar să rămânem în regiunea pariziană, mai exact la Fontenay-aux-Roses unde capul de listă socialist Pascal Buchet a fost condamnat în 2012 pentru hărțuirea morală a unei angajate care avea să se sinucidă.

 

827