Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cătălin Ivan: PSD are patru scenarii pentru candidatura la Preşedinţie

catalin_ivan_psd_are_patru_scenarii_pentru_candidatura_la_presedintie.jpg

Premierul Victor Ponta, la Guvern (Foto: www.gov.ro)

PSD are în clipa de faţă patru scenarii pentru alegerile prezidenţiale din acest an, iar Victor Ponta-candidat este una dintre variante. Declaraţia a fost făcută la RFI de purtătorul de cuvânt al partidului, Cătălin Ivan. El precizează că PSD va decide candidatul la Preşedinţie după alegerile europarlamentare din 25 mai.

Când va stabili PSD candidatul la Preşedinţie? "Vom lua o decizie după alegerile pentru Parlamentul European, după 25 mai. Dar dincolo de nume, dincolo de persoană, este foarte important ce fel de preşedinte vom avea după Traian Băsescu. Vom avea un altfel de preşedinte, responsabil, aşezat, echilibrat, care să reuşească să fie un mediator între toate instituţiile statului, un coagulant de energii şi de resurse pe scena politică sau vom avea un preşedinte care să încerce să-l imite pe Traian Băsescu, un Băsescu 2 mai penibil, dacă se poate mai penibil. Se pare că în acest moment, Crin Antonescu a ales să-l imite pe Traian Băsescu şi în discurs şi în atitudine, ceea ce mi se pare regretabil, pentru că eu deşi tânăr, nu am uitat momentul 2009, când Crin Antonescu vorbea de revoluţia bunului simţ. Eu pe acel Crin Antonescu aş vrea să-l văd în continuare, nu pe un Crin Antonescu foarte-foarte asemănător lui Traian Băsescu", spune Cătălin Ivan.

 

"Ponta are şanse foarte mari să ajungă preşedinte, dacă vrea să candideze"

 

Întrebat dacă Victor Ponta întruchipează acest model nou de preşedinte, purtătorul de cuvânt al PSD a răspuns: "Victor Ponta în condiţiile în care şi-ar dori să candideze, eu cred că are şanse foarte mari să ajungă preşedinte. Decizia este una personală, în primul rând, apoi este şi un calcul al partidului, în măsura în care strategia pe care o vom folosi va impune candidatura sa la prezidenţiale, dar sunt foarte multe necunoscute şi foarte multe de luat în calcul în această ecuaţie. Este foarte important ce se va întâmpla şi pe partea dreaptă a scenei politice, vor avea sau nu un singur candidat. Daţi-mi voie să nu spun prea multe din interior. Avem mai multe scenarii de lucru şi mai multe strategii pe care le putem lua în calcul, urmează să vedem ce se întâmplă la europarlamentare, pentru că este o primă evaluare a încrederii pe care electoratul ne-o acordă fiecăruia dintre partidele de pe scena politică şi după aceea ne facem şi evaluările".

Cătălin Ivan confirmă că Victor Ponta-candidat la Preşedinţie este un scenariu de lucru la PSD: "E un scenariu de lucru cu Victor Ponta candidat la prezidenţiale, dar nu este singurul scenariu pe care îl avem. În acest moment, cred că sunt patru (scenarii), dar nu pot să vi le spun, vă daţi seama. Urmează să vedem rezultatul acestor alegeri şi vom decide. Presiunea nu este doar pe Victor Ponta din partea partidului, presiunea este pe fiecare dintre noi, pentru că este o bătălie pe care am dus-o şi o ducem toţi cu regimul lui Traian Băsescu (...). N-am făcut o ierarhie, care este primul (scenariu), care este al doilea. Vom evalua şansele de câştig cu fiecare dintre variante după 25 mai, pentru că avem sondaje, dar cel mai bun sondaj este buletinul de vot pe care românii îl ştampilează şi-l pun în urnă".

 
Cătălin Ivan, intervievat de Cosmin Ruscior, despre candidatul PSD la Preşedinţie