Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europa de Est: “Vrem trupe NATO!”

Extrem de neliniștite de evenimentele din Ucraina, țările din Europa Centrală și de Est cer o implicare mai mare a NATO și a SUA. Nu este exclus ca, în curând, trupe terestre ale NATO să se instaleze în țările din regiune, ceea ce ar irita Rusia. O sinteza de Luca Niculescu

Ministrul apărării din Estonia merge luni la Bruxelles, unde îl va întâlni pe secretarul general al NATO. Oficialul cere ca Alianța Nord-Atlantică să trimită trupe terestre în Estonia. « Noi nu vrem doar o întărire temporară a capacităților NATO, și nu numai în spațiul aerian », spune el. Omologul său lituanian a fost și mai clar : « prezența trupelor NATO poate lua diferite forme, de la instructori, până la o desfășurare permanentă a forțelor speciale, terestre navale și aeriene ».

Ministrul român de externe, Titus Corlatean, e pe aceeași lungime de undă.  Într-un interviu pentru AFP , oficialul spune că « România are așteptări concrete asupra unei deplasări în Est a capacităților militare ale NATO, atât în domeniul maritim, aerian cât și terestru. Suntem în prima linie și suntem foarte neliniștiți de ceea ce se întâmplă în Ucraina » a spus șeful diplomației de la București.

Ministrul polonez de externe vine și cu cifre : Radoslav Sikorski a cerut trimiterea a două brigăzi NATO  - aproximativ zece mii de oameni -  în Polonia.

Moscova reacționează și acuză NATO că se pregătește să încalce Acordul NATO- Rusia din 1997  și Declarația de la Roma din 2002, prin care Alianța se angaja să nu instaleze baze militare în Europa de Est.  Secretarul general al NATO nu neagă însă  posibilele schimbări. «  Suntem pe cale să revizuim întreaga relație cu Rusia, inclusiv acordurile fundamentale » a spus Anders Fogh Rasmussen, o decizie definitivă urmând să fie luată în iunie.

SUA se implică

Evenimentele din Estul României vor provoca probabil o implicare mai mare a Statelor Unite în zonă.  Semnele se văd deja. Un distrugător american a sosit in week-end la Constanța,  avioane radar patrulează pe cerul României și Poloniei, secretarul de stat Bogdan Aurescu tocmai a petrecut câteva zile la Washington, unde a pledat pentru sporirea prezenței SUA și NATO în Estul Europei. Răspunsul american sună în felul următor : « e necesară identificarea concretă a măsurilor de asigurare a Aliaților Estici” . Peste cinci luni, țările NATO se vor întâlni în Țara Galilor, la unul dintre summit-urile cele mai așteptate din istoria Alianței.

Rasmussen : « Măriti bugetele alocate apararii »

Anexarea Crimeei de către Rusia și tensiunile din Est întăresc  relația dintre Europa și Statele Unite și obligă Alianța Nord-Atlantică să pregătească un plan de acțiune pentru mărirea capacității de reacție. De asemenea, toate țările europene, inclusiv cele din Est, trebuie să se gândească la o sporirea a bugetelor destinate apărării.  Secretarul general al NATO le-a cerut un efort europenilor pentru ca în fiecare țară bugetul apărării să reprezinte doi la sută din produsul intern brut. În clipa de față,  în majoritatea țărilor europene acest buget  se situează undeva între 1 și 1, 5 % din PIB. Nu face excepție nici România,  care alocă 1,4 %ă din PIB apărării, dar care s-a angajat să îl mărească până la 2 % în 2016. În acest timp, Rusia și-a propus să crească bugetul apărării cu aproximativ 45 % în următorii trei ani. Rusia se află pe poziția a treia mondială în ceea ce privește cheltuielile destinate apărării. Cu 70 de miliarde de dolari  cheltuiți  anul trecut, Rusia e depășită de China, cu 140 de miliarde și se află mult în urmă Statelor Unite, care au un buget de aproape 600 de miliarde.

1529