Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


M.R. Ungureanu: Putem presupune că războiul civil va izbucni în Ucraina

mr_ungureanu_putem_presupune_razboiul_civil_izbucni_ucraina.jpg

Activişti proruşi, în oraşul ucrainean Slaviansk (Foto: Reuters/Gleb Garanich)

Mihai Răzvan Ungureanu anticipează la RFI "începutul unui război civil în câteva dintre guvernoratele răsăritene ale Ucrainei". Fostul premier al României estimează că acest lucru "va duce la vărsare de sânge, la haos şi va întârzia organizarea alegerilor prezidenţiale, opţiune politică pe care ruşii o preferă".

Mihai Răzvan Ungureanu se aşteaptă la izbucnirea unui război civil în Ucraina: "Dacă luăm în considerare faptul că întrunirea de urgenţă a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite la miezul nopţii ieri nu a dus la nimic, dacă luăm în considerare faptul că violenţele au continuat în timpul nopţii şi că acum forţele proruse din estul Ucrainei sunt pregătite deja pentru intervenţia antiteroristă de amploare a Kievului, ceea ce putem anticipa, fără greş, cred, este începutul unui război civil în câteva dintre guvernoratele răsăritene ale ţării vecine".

În opinia sa, "acest lucru evident va duce la vărsare de sânge, la haos, va întârzia, ca o consecinţă politică imediată, organizarea alegerilor prezidenţiale la finele lui mai, opţiune politică pe care ruşii o preferă, pentru că în gândirea Moscovei, orice amânare a alegerilor prezidenţiale sporeşte şansele ca postul de preşedinte al Ucrainei să revină unui personaj agreat de Federaţia Rusă".

"Altfel spus, intervenţia militară propriu-zisă a Federaţiei Ruse încă nu o putem estima. Putem însă presupune că războiul civil va izbucni şi că starea de lucruri din estul Ucrainei nu va fi în nici un fel liniştită în zilele care urmează", conchide Ungureanu.

 
Mihai Răzvan Ungureanu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre conflictul din Ucraina