Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rusia acuză Occidentul de ipocrizie în dosarul ucrainean

rusia_acuza_occidentul_ipocrizie_dosarul_ucrainean.jpg

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov (Foto: Reuters/Grigory Dukor)

Rusia consideră că "ipocrizia depăşeşte limitele" în reacţia occidentalilor faţă de evenimentele din Ucraina, declară ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, potrivit AFP. "Le cerem de mult timp occidentalilor o reacţie adecvată" faţă de evenimentele din Ucraina, spune demnitarul de la Moscova.

Ministrul rus de Externe reiterează avertismentele Moscovei faţă de o recurgere la forţă împotriva militanţilor proruşi în estul Ucrainei.

"Am spus în mod clar că recurgerea la forţă împotriva manifestanţilor pune în discuţie perspectivele cooperării în rezolvarea crizei ucrainene", declară el.

"Ne putem aminti că violenţele de la Maidan (Piaţa Independenţei de la Kiev), care s-au soldat cu zeci şi zeci de morţi, erau calificate ca democraţie, în timp ce se vorbeşte dspre terorism în legătură cu manifestaţiile paşnice care au avut loc acum în sud-est", spune Lavrov, care precizează că "ipocrizia depăşeşte limitele".

 

Referendum în Ucraina?

 

Preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a vorbit luni despre posibilitatea organizării unui referendum privind statutul ţării, în acelaşi timp cu alegerile prezidenţiale din 25 mai.

"Sunt sigur că majoritatea ucrainenilor s-ar pronunţa pentru o Ucraină indivizibilă, independentă, democratică şi unită", declară el.

Separatiştii din estul ţării cer şi ei organizarea unor referendumuri locale privind alipirea la Rusia sau o "federalizare" a ţării.

997