Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


UE: Uniunea bancară, votată de eurodeputaţi

uniunea_bancara.jpg

UE: Uniunea bancară, votată de eurodeputaţi

O mică victorie asupra crizei şi o victorie personală a Comisiei Europene, UE are începînd de acum o Uniune bancară. Aceasta a fost votată de Parlamentul European, marţi 15 aprilie, în ultima sesiune plenară a constituantei de la Strasbourg înainte de alegerile din 25 mai.

Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

O serie de texte adoptate acum de eurodeputaţi completează şi definitivează Uniunea Bancară, aflată în şantier în ultimii trei ani.

Aceasta, printr-o directivă aplicabilă în toate statele UE,  va face ca în viitor eventualele falimente bancare să nu mai fie suportate de contribuabili, ci de creditorii şi acţionarii băncilor în primul rând.

Este vorba aici despre principiul autosalvării, aşa numitul bailing-in, şi nu despre vechea metodă a ajutorului extern, bailing out.

Directiva este completată şi de un mecanism unic de rezoluţie bancară care se va aplica băncilor zonei euro. Acesta creează un consiliu de supraveghere unică, şi nu fragmentară şi doar naţională ca până în prezent, menit să rezolve eventualele falimente bancare.

El este acompaniat şi de un fond, aşa numitul fond de rezoluţie, alimentat de sectorul bancar şi folosit în caz de necesitate de lichiditate.

În paralel, trebuie înţeles şi faptul că de acum va fi tăiat cordonul ombilical între state şi bănci, în zona euro, ceea ce face ca fondul de rezoluţie şi noul creat Mecanism de Stabilitate saă fie cele care vor salva băncile.

Statul nu va mai avea niciun amestec si în acest fel nu-si va mai încarca datoria suverana, metoda nefasta aplicata pâna acum care a dus la criza datoriei în multe tari din zona euro.

În fine, UE a modificat şi directiva garanţiei depunerilor pentru a întări protecţia deponenţilor.

Victoria lui Barnier

Completarea Uniunii Bancare este o mică victorie asupra crizei, o modalitate de a se pune la adăpost pentru alte eventuale crize financiare.

Proiectul a fost propus de Comisia Europeană şi lăsat în grija comisarului pieţei interne, francezul Michel Barnier.

Metodic, de manieră discretă şi fără a se crea polemici, Barnier şi echipa sa au pus rând pe rând pe masa miniştrilor de finanţe ai UE şi a deputatilor europeni propunere dupa propunere, fiecare aducînd un plus Uniunii Bancare.

Acum Michel Barnier, candidat la şefia Comisiei Europene, salută votul eurodeputaţilor. Aceasta este una dintre ultimele sale contribuţii la arhitectură europeană, înainte de a-şi termina în câteva luni al doilea mandat de comisar european şi de a se întoarce în politica naţională.