Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mircea Geoană: Conflictul Băsescu-Ponta, extrem de periculos şi chiar necreştinesc în aceste zile sfinte

Conflictul dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta este "dăunător reputaţiei externe a României". O spune la RFI senatorul PSD, Mircea Geoană. El le cere să înceteze această "spirală a violenţei verbale", pentru că este "inacceptabilă şi contraproductivă".

Pentru Mircea Geoană, schimburile de replici dintre Traian Băsescu şi Victor Ponta sunt "extrem de periculoase şi de dăunătoare atmosferei generale din ţară, reputaţiei externe a României, încrederii pe care populaţia, cât o mai are, în sistemul politic şi în instituţiile din statul român. Este o spirală a violenţei verbale, care trebuie să înceteze. Şi mă alătur mesajului pe care Înalt Prea Sfinţitul Andrei Andreicuţ, Mitropolitul Clujului, l-a făcut ieri, un apel la calm către oamenii politici. E Săptămâna Mare până la urmă, e o săptămână în care măcar pentru câteva zile ar trebui să înceteze războiul politic. Cumpătare, echilibru, numai aşa se fac lucruri bune. Şi dacă în aceste zile sfinte nu există măcar o formă de autoreţinere, cred că societatea civilă, Biserica, toţi oamenii lucizi trebuie să le spună celor care sunt într-o astfel de situaţie că este inacceptabil, este contraproductiv şi este necreştineşte".

Întrebat dacă premierul Ponta greşeşte răspunzându-i preşedintelui Băsescu, senatorul PSD a precizat: "Atacurile sunt atât de violente din partea preşedintelui, încât există un simţ de apărare şi contraatac care există în fiecare dintre noi. Dacă cineva te atacă atât de brutal, dacă cineva foloseşte epitete atât de virulente, evident că există o tentaţie de a răspunde. Dar în esenţă, acţiunea naşte reacţiune, atacul contraatac, se ajunge la o spirală a violenţei verbale, care otrăveşte atmosfera în România şi care într-un context regional foarte complicat, face să nu mai avem energie să jucăm rolul pe care România trebuie să-l joace în NATO, ca stat de frontieră al UE şi toată energia statului ar trebui să meargă către această situaţie, continuarea redresării economice şi înzdrăvenirea României din punct de vedere strategic, securitatea naţională a României, că este militară, energetică, alimentară sau de orice altă formă".

"Aici mi-e teamă că această atmosferă extrem-extrem de violentă, aş spune fără precedent în lumea democratică occidentală face rău şi ia energie de la locurile importante şi le duce în zone totalmente laterale faţă de interesul public şi de interesul naţional", conchide Mircea Geoană.

 
Mircea Geoană, intervievat de Cosmin Ruscior, despre conflictul Băsescu-Ponta